Thursday, October 18, 2012

JumaatSabtu1213122008


Jumaat

Pagi-pagi lagi aku dah talipun Sprint punya Service Center, tapi biasalah kan, diaorang suruh aku datang sendiri bawak laptop aku, biar diaorang yang program kan modem tuh. Terasa macam aku nih bodoh sangat sebab nak install benda tu pun tak reti. Tak apa lah, at least hari nih aku ada lah buat benda lain, daripada melepak kat rumah aje. 

Since hari nih Jumaat, aku decided nak ke Sprint tuh lepas Sembahyang aje, so the whole morning aku mengupload semua lagu-lagu, gambar-gambar kat Instinct aku. Aku dah boleh agak yang cellphone aku nama aje cellphone tapi it'll be more like my music box, miniature tv. Dan alarm clock. Tak lebih dari itu. Nak surf the internet pun leceh sikit lah sebab screen dia cenonet, I'm not used to surfing kat screen cenonet-cenonet gini nih. Nak tengok tv pun rasa tak berapa best sebab batteri cepat habis (nasib baik ada dua batteri). Macamana pun, aku setuju, yang Instinct nih jauh lebih best dari iPhone. 

Lama jugak aku kat Sprint Service Center tuh, entah apa lah salahnya, puas diaorang cuba tapi tetap tak dapat nak programkan wireless broadband aku tuh. Sampaikan aku suruh diaorang activatekan balik modem aku yang lama, aku nak guna yang itu aje lah. Tapi diaorang tetap cuba jugak, yang akhirnya berjaya. Lega rasanya. Diaorang kasi aku rebate $50 sebab menginconveniencekan aku. 

Terus aku ke library aje lah lepas tuh sebab masih ada dalam dua jam sebelum ke aparment David/Hal. David ada dinner kat luar malam nih so dia balik lewat, aku dengan Hal aje lah kat apartment. Macam biasa, bila David tak ada, Hal tukar sikit program dia. Dia suruh aku urut dia lama sikit, then buat catherter pun lewat, buat masa dia dah diusung ke katil sebelum tidur instead of lepas diurut. That way dia akan banyaklah kencingnya. 


Sabtu



Rasa best pulak masa dalam subway train, tak terasa lama, tak terasa mengantuk, sebab aku dok dengar lagu aje. Dulu aku memang meluat kalau tengok orang yang dok tergedik-gedik kaki sambil dengar music memasing, tapi tadi tuh aku selalu jugak tregedik-gedik gitu bila dengar lagu. Rasa nak menari jer, entah-entah aku termenyanyi kuat ikut lagu kot, aku rasa ada a few times aku termenyanyi gitu tuh. 

David/Hal tak ke mana-mana harinih walaupun Hal dah siap bersedia semuanya sejak semalam lagi. Biasanya gitulah kalau Friday, aku akan keluarkan, siapkan semua pakaian Hal tuh, mana lah tau kalau-kalau David ada plan nak keluar merempit. Tak pun, David akan terkesian dengan Hal yang dah siap berpakaian, so akhirnya kitaorang akan keluar lah jugak.

Sementara David ke gym, aku mengemas lah apa yang patut. Hal ambik kesempatan untuk berak. Berak is such a big event lah bagi Hal nih, kesian aku menengoknya. In all honesty lah aku cakap, masa dia nak berak lah salah satu masa aku rasa sedih dan insaf jadinya. Iyalah, kalau dia tuh berkemampuan nak buat sendiri, sure dia tak akan suruh aku. And with that thought jugaklah, aku masukkan enzyma ke dalam lubang jubur dia tuh dengan penuh rela hati.

Kalau dulu aku cepat naik darah kalau dia cerewet sangat masa nak berak (dia nak duduk selesa kat toilet seat tuh sedangkan aku macam nak cepat aje menyiapkan dia, itu yang aku angkat badan dia, pastuh hempuk kan aje kat toilet tuh) tapi sekarang aku tak dah. Kesian mengatasi segalanya. Agaknya, sebab itulah, dulu-dulu, tangan aku pernah kena taik Hal. Sebab masa tuh aku tak seinsaf sekarang. Dan, in all honesty jugak aku cakap nih, aku sanggup, aku rela, aku terima, kalau tangan aku bergelumang dengan taik Hal. If that will make me jadi humble, then by all means humble kan lah aku. 

The rest of the day tak buat apa pun, lepas lunch pun tak tengok video macam yang selalu kitaorang buat kalau tak keluar ke mana-mana. Aku punyalah mengantuk sebab semalam aku tidur berapa jam aje. Aku dah berjaya, walaupun susah, tidur tanpa bantuan NightQuills.

Aku mintak balik awal, itupun David yang tanya, sebab by 5 aku dah siapkan Hal. Since esok ada dinner kat rumah mak David (mak tiri Hal), dia suruh aku balik awal harinih, datang lewat sejam esok, dan kalau boleh, stay sampai habis dinner (sepatutnya habis kerja pukul 5, kalau hari Ahad). Aku setuju aje dengan cadangan dia tuh.

So pukul 5 aku blah, and since esok aku masuk kerja pukul 11 pagi, aku rasa aku ada banyak masa untuk merempit. Aku rasa nak contact Jay nak ajak tengok wayang tapi dah terlewat kot, biasanya aku contact dia a day or two beforehand. So aku sendiri-sendiri aje lah. Ada dua wayang yang aku nak tengok, Doubt atau Where God Left His Shoes. Aku tak nak tengok The Day The Earth Stood Still, pasal macam bodoh jer film tuh gayanya. Lagipun, film tuh ada tayang kat Malaysia, turun lah darjat aku kalau tengok wayang yang ada main kat Malaysia, ekekekekek

So aku turun kat Lexington Avenue, jalan aje ke Lincoln Plaza Cinema. Tapi rupanya film Doubt tuh main kat Lincoln AMC, panggung yang lagi satu, yang besar tuh. Malu lah aku nak ke panggung tuh sorang-sorang. So aku terus naik subway, aku ke West 4 Street, nak ke IFC Cinema. Show seterusnya pukul 7-45 malam, film Where God Left His Shoes tuh. Nak blah ke nak tunggu, kata hati aku. Sebab masa tuh baru 6-30 malam. Argh, I hate waiting, aku nih kan ker jenis yang bila nak tengok wayang, bila sampai aje panggung, aku terus nak masuk. Bukan yang jenis suka tunggu-tunggu tuh.

So aku naik subway, turun kat Broadway-Lafayette, aku ke Angelika Film Center. Ada show pukul 7-10, best kat panggung nih sebab banyak shows nya. Aku tengok, shows untuk Slumdog Millionaire yang banyak sold-out nya. Rasa macam dah berzaman aku tengok film tuh kan? Nih aku nak tengok Doubt, on its opening day. Sungguhlah terkini nya aku nih kan, mat salleh pun kalah ekekekeke.

Tanggapan aku salah, mulanya aku ingatkan film Doubt tuh sure boring, banyak bercakap aje, iyalah kan, cerita kat church, sure hitam putih, sombre mood gitu. Yang aku nak tengok tuh pasal Meryl Streep berlakun, lagipun film tuh dicalunkan untuk Golden Globe, dan review pun bagus.

Tapi, best pulak ceritanya, sampaikan aku rasa masa cepat aje berlalu. Tak dan aku nak fikir apa-apa sangat, film tuh dah habis. Aik, apa endingnya? Last-last aku tergelak sendiri, the film left me in Doubt, ekekekekke

Ini sinopsis dan review film tuh yang aku copy-paste aje:

Sinopsis:

Set in the Bronx in 1964, Doubt explores the shifting, elusive nature of truth as reflected in a crime that may or may not have occurred. The stoic, hidebound Sister Aloysius (Streep), principal of a Catholic parochial school, is certain that one of her more popular teachers, Father Flynn (Hoffman), has been molesting a young male student.

A novice, Sister James (Adams), unwillingly caught up in the intrigue, does not remain entirely convinced of Flynn’s guilty actions. Determined to arrive at the truth, Sister Aloysius decides she must confront the boy’s mother (Davis).

Review:

Even in the cluttered battlefield of Academy Award-sniffing dramas, “Doubt” registers as something exceptional. There’s certainly enough dramatic meat to chew on for days after viewing, but the picture is made extraordinary by the performances, which all contain reverberating, harrowing depictions of the title burden. “Doubt” is a magnificent experience all around, but the acting, the gale force wind of top shelf performance, will leave you slack-jawed and hungry for more.

In the fall of 1964, Father Flynn (Philip Seymour Hoffman) is looking to change the face of St. Nicholas Church School, trying to connect with the student body in friendlier, more relatable ways. His actions upset the principal, Sister Aloysius (Meryl Streep), who enjoys keeping peace around the campus with an iron fist. When young Sister James (Amy Adams) comes to Aloysius with concerns about a bond developing between Flynn and the school’s lone African-American child, it pushes the elder nun to accusations of a sexual relationship, without the benefit of proper proof. When Flynn vehemently denies the charges, it leaves Aloysius all the more determined to hunt for a confession, taking the fight to the boy’s mother (Viola Davis), destroying James’s delicate conscience in the process.

After watching the crack timing and superb emotional metering of “Doubt,” it seems impossible to believe writer/director John Patrick Shanley hasn’t helmed his own movie since 1990’s confused ode to the wandering heart, “Joe Versus the Volcano.” Adapted from his award-winning play, “Doubt” represents the other end of Shanley’s range, establishing a severe mood of Catholic authority to unfold a moody piece on the consequences of uncertainty.

Shot with arresting autumnal weight by Roger Deakins (truly exceptional cinematography), “Doubt” generates a suffocating religious grip right away, taking the viewer into St. Nicholas, a church divided, with the line of power drawn only by gender. “Doubt” is streamlined into a single stroke of Aloysius’s fervor to usurp Flynn’s command, with Shanley probing the raw psychological discourse between the parish figures. The material is sparsely plotted, but enthralling, using simple behavioral acts and violent eyes to maneuver the discussion between the characters. “Doubt” asks the simple question, did Flynn truly molest the boy? Shanley employs the obvious hook of curiosity as a rodeo clown to keep the audience pinned to their seats as the screenplay takes a look at the larger picture, addressing the responsibility of power and the struggle of faith. It’s bundled up neatly, but not easily. Shanley is wise enough to keep introducing unease as Aloysius insists herself further into the fray, while Flynn guards his innocence with less authority and more desperation as the film plays out.

With Streep, Adams, and Hoffman in the lead roles, I’m fairly certain Shanley skipped to work each and every day. To say the acting in “Doubt” is wonderful could be perceived as an insult; the work is perfection, with the cast interacting spotlessly, building a triangle of torment hooked into the fangs of Catholicism. The roles play to the actors’ strengths: Adams twirling wide-eyed innocence around; Hoffman digging into ingratiating period-specific church demeanor and bellowing sermonizing; and Streep peering judgmentally from her bitter pink eyes, her body encased tightly in a constricting habit. The cast makes the running time fly by with their spellbinding social combat (launching verbal precision courtesy of Shanley), extending to Davis, who makes a poignant splash in her one and only scene.

Watching the actors bat around Shanley’s dialogue, bringing the dramatic kettle to boil as Aloysius makes her move to destroy Flynn, takes “Doubt” to a place of intimidation and classic suspense, yet the lasting effect of the film is found in the final stages of soul-quaking remorse. A beautiful machine of dramatics, “Doubt” entices with imposing actorly sway, yet leaves behind a resounding thematic residue that doesn’t wash away.

A-

Khamis11122008


Dear Diary, entry nih aku kena tulis detail sikitlah. Bukan apa Dear Diary, aku takut nanti kau "tak faham". 

Dear Diary, 

kau tau kan yang semalam panas sikit dari biasa. Bukan panas apa, suhu ada lah dalam high 60's gitu, memang peliklah kalau suhu sampai tinggi begitu di musim winter nih. So, malam tadi, aku tidur buka tingkap. Saja nak kasi angin masuk. Sebelum tidur aku taruk cellphone aku kat tepi tingkap, memang biasanya gitu aku buat sebab susah sikit aku nak capai cellphone tuh kalau alarm berbunyi. 

Seronok pulak aku tidur sebab lepas Subuh, hujan turun, lebat. Dalam pukul 11 gitu baru aku bangun for breakfast, nak keluar pun hujan lebat, kan? Masa tengah mandi baru aku teringat yang cellphone aku entah-entah terkena tempias hujan. 

Memang betul pun, bila aku check, basah habis cellphone aku. Dan tak nak on pulak tuh. Aku on-on, dia tak on. Aku on-on, dia tak on. Terus terpanik aku. Kena beli cellphone baru nampak gayanya nih. Tapi, sebab aku nih sabar orangnya, aku beri diri aku masa selama sehari, kalau by tomorrow masih tak boleh di-on kan cellphone tuh, aku kena beli yang baru lah. Puas lah aku mengeringkan cellphone tuh, aku lap, aku halakan depan kipas, aku taruk kat cooker pun jugak, nak kasi kering. Tapi masih jugak tak boleh pakai cellphone aku tuh. 

Kau tahu lah kan Dear Diary, aku nih, walaupun cellphone aku jarang sangat berbunyi, tapi bila dia rosak tuh, mula lah aku jadi tak tentu arah. Iyalah, entah-entah PakCik kat Connecticut tuh talipun aku. Entah-entah MamatGQ ada sms aku. Entah-entah Jay ada talipun ajak tengok wayang. Entah-entah member aku ada talipun, nak beritahu aku yang parcel untuk aku tuh dia dah hantar, sebab sampai sekarang pun belum ada parcel dari dia sedangkan ituhari dia dah kata yang dia ada barang nak hantar kat aku. Entah-entah ada orang lain nak talipun aku. 

Rasa macam putus hubungan dengan dunia luar bila tak ada cellphone nih, sedangkan aku tahu, selama ini cellphone aku tuh fungsi nya tak lebih sebagai alarm clock aje. 

So, dalam pada itu, aku dah berkira-kira yang aku kena beli phone baru. Yang best nya dengan aku nih kan Dear Diary, kalau aku ada masalah, aku lebih cenderung kepada cari dan ambik jalan mudah, aku akan lupakan masalah tuh dan ambil penyelesain yang paling mudah. Buat apa aku menangis meratap memikirkan masalah, kan? Baik aku buang terus masalah tuh. In this case, buat apa aku bertungkus lumus cuba menyelamatkan cellphone aku, hantar repair ker, tunggu sampai satu masa entah-entah cellphone tuh akan terelok semula. Baik aku beli aje yang baru, habis masalah, kan? 

Ala, memang patut pun aku rembat phone baru, cellphone aku tuh, Sanyo Katana, walaupun lawa dan kurus, tapi dah dua tahun aku guna kot? It's about time lah kan aku tukar phone baru. Lagipun, kan ker dari dulu lagi, cellphone tuh susah nak dicharge, dia macam loose gitu. Aku tak terfikir lain dah, terus aku terbayang yang aku beli Instinct phone, yang dulunya aku nak sangat tuh, yang a few months later, aku insaf dan terus lupakan pasal cellphone tuh. Hmm, dapat jugak, tercapai jugak cita-cita aku untuk memiliki Instinct yang jauh lagi best dari iPhone tuh gayanya nih, kata aku dalam hati. 

Kat apartment Hal, masa kerja, Hal pun perasan yang aku macam resah aje. Memang pun, aku semakin resah sebab tiap kali aku cuba on kan cellphone aku, blank screen aje. Then David pun ambik hair dryer, dia yang tolong keringkan cellphone tuh. 

"Forget it David, I'm getting a new one, it's about time", aku kata gitu sebab dah give up dah aku nak cuba menyelamatkan cellphone tuh. Lagipun, malu aku dibuatnya, cellphone rosak pun jadi masalah besar, macam tak ada life aje kan?

"But Joe, this is such a nice, sleek phone", kata David. "So what?", aku kata dalam hati. 

Hujan lebat masih tak henti-henti, kat news kata ada flood warning, yang banjir kilat dijangka kat metro New York. Subway stations banyak yang akan ditutup sampai pagi. So David suruh aku balik awal, sebelum hujan makin lebat, dia tak nak aku stranded kat subway station. So, belum pukul 8 malam masa aku blah tuh. Aku redah aje hujan tuh, basah kuyup aku. Tak apa lah basah pun basah lah, best jugak jalan-jalan dalam hujan lebat nih. 

Since masih awal, dan kedai pun masih banyak bukak, aku terus aje ke Sprint Store. Aku nekad lah yang aku nak rembat cellphone baru. Buang masa aje aku nak tunggu sampai esok, kalau dah cellphone tuh rosak, apa nak ditunggu lagi kan? Aku nih memang gitu orang nya, kalau ada masalah, aku terus cari jalan senang nak menyelesaikan masalah tuh, aku tak tunggu-tunggu dah. 

Terus aje lah aku kata kat sales girl tuh yang aku nak beli Instinct phone (cellphone yang diguna dalam Survivor tuh), aku kasi dia cellphone aku yang rosak tuh, dia cuba-cuba jugak godek-godek tapi masih jugak blank screen. $429 harga Instinct tuh tapi sebab ada rebate (based on berapa lama aku dah guna Sprint), harganya jadi $229. 






"You only talked (on the phone) for 14 minutes the whole of last month", kata salesgirl tuh sambil gelak-gelak, masa dia check statement aku.

"I don't talk much", aku kata gitu. "But I've been paying like 150, 200 a month. I don't really get it", aku kata lagi.

Rupanya bill aku tinggi sebab aku punya internet access (cellphone) tuh dikira per bytes. Terus lah minah tuh suruh aku tukar plan, fixed-plan gitu. In the long run aku akan save banyak sebab kalau nak beli Instinct phone tuh aku kena subscribe to diaorang punya fixed monthly plan. So sekarang aku akan ada dua unlimited access, satu kat laptop, satu kat cellphone.

"You'll get fifty dollars for your old cellphone", kata Minah tuh lagi. Terus lah aku hulurkan cellphone aku yang rosak tuh kat dia. Malas lah aku simpan phone tuh, buat menyemak aje. Tapi, aku sempat lah jugak cuba-cuba on kan phone tuh. Untuk kali terakhir."Oh shit! It works!!!!!......", terkejut aku bila aku tengok cellphone tuh "menyala". Terus aku tergelak besar.

"Never mind, it's too late now, I've already paid for a new phone", aku kata kat Minah tuh, sambil suruh dia transferkan data-data dari phone lama ke Instinct baru aku. Lama jugak nak menransfer dan mengactivatekan Instinct tuh, tapi sepanjang Minah tuh buat tuh semua, aku asyik dok fikir, yang aku nih memang tak sabar orangnya, kalut, gopoh, dan tak suka ada masalah. Kalaulah aku tunggu sampai esok (macam apa yang aku plan kan mulanya tuh), tak melayang duit aku kan? Tapi itu lah, aku tak mengedan-dan.

Lagipun, apa pasal aku ambik Instinct sedangkan berlambak phones lain yang murah-murah, yang harga $49 pun ada. Mengapa aku ambik cellphone yang paling mahal? Ok, kalau nak phone mahal pun, apa pasal tak ambik BlackBerry aje? Ish, tak sesuailah BlackBerry dengan jiwa aku (walaupun murah dari Instinct). Instinct tuh bagus, aku boleh tengok tv, dengar radio, dan yang pentingnya, aku boleh dengar music. Kan ker aku tak ada iPod? Instinct nih sebijik macam iPod, cuma dia besar sikit.

Entah, bagi aku, daripada beli BlackBerry, lebih baik aku beli cellphone murah yang $49 tuh (macam yang David sama Hal guna). Blackberry tak sesuai dengan jiwa raga aku, dengan penampilan aku. Aku rasa BlackBerry tuh untuk businessmen, orang-orang sibuk gitu, yang guna. Tapi, with Instinct, aku tak rasa janggal pulak, aku rasa sesuai sangat Instinct tuh dengan penampilan dan citarasa aku. Stylish, sleek gitu.

Tapi....aku nih bukannya jenis menunjuk-nunjuk orangnya, apa nak guna phone yang stylish, lawa gitu kan? Aku nih kan ker jenis yang taruk cellphone kat pocket, yang kalau nak guna, aku pergi kat satu corner, kat tempat tak ada orang. Sembunyi-sembunyi gitu.

Tapi itu lah, dah terrembat Instinct tuh, apa yang nak dimenyesal kan lagi. Regret is such a waste of time. Lagipun, kan ker dulu aku nak sangat Instinct? Macamana pun, dalam pada puas aku cuba nak hilangkan rasa tak best lantaran dari "terbeli Instinct tuh", aku rasa macam puas hati lah jugak sebab cita-cita aku tercapai. Not only that, aku dapat Wireless Broadband punya modem yang baru, yang salesgirl tuh kata, lebih canggih. Dia de-activate kan servivenya modem aku yang lama, yang by the time aku sampai rumah, aku dah boleh install dan guna modem baru.

Kalut jugak aku, mana nak mengfamiliarkan diri dengan cellphone baru, mana nak install modem lagi kat laptop aku. Dekat sejam aku cuba, tapi modem tuh masih tak dapat diinstall. Aku kena ke Sprint awal-awal esok sebab nak suruh diaorang ajelah diagnose kan apa masalahnya dengan modem tuh.

So tak online lah aku semalaman, cuma online guna Instinct aje, yang tak lah sebest macam guna laptop (sebab screen kecik). Lagipun Instinct nih touch-screen punya phone, sensitif sangat. Jari aku kan ker jari Bangla, tangan Bangla, kasar dan keras, so banyak kali lah aku tertekan benda yang aku tak nak tekan. 

Rabu10122008


Ingat dak this one guy, seorang PakCik kaya yang cacat, yang duduk kat Connecticut, yang kadang-kadang ada di Battery Park City, NYC, yang dulu aku pernah ke tempat dia di Connecticut tuh, kerja for like an hour or so, then dia kasi seratus dollars?

Dia ada talipun aku pagi tadi, dia nak mintak aku tolong kerja jaga dia for like 4 times a week.Aku beritahu dia yang aku kerja dan bila dia tahu aku banyak masa free kalau weekdays, dia suruh aku datang di sebelah malam, dan spend the night kat rumah dia sebab dia sekarang dah tak ada orang yang jaga. Dia kesian kat bini dan anak kecik dia, so dia nak kan ada orang yang bantu dia for a few hours a day.

Berat jugak aku nak setuju tapi sebenarnya boleh kot, cuma aku takut nanti tak cukup tidur pulak. Iyalah, nak ke Norwalk, Conn tuh, sejam setengah. Tengoklah macamana, kalau PakCik tuh beria sangat, mungkin aku setuju kot nanti, tak pun aku cuba lah mana-mana yang patut.

Aku tak ke mana-mana di sebelah pagi, sebab kat luar hujan renyai-renyai. Aku takat makan buah aje for lunch. Tapi cuaca ok, tempreture was in the high 60's, nyaman gitu. Pelik, a few days ago, sejuk sampai ke low teens, boleh jauh sangat turun naiknya.

Aku sampai apartment David/Hal awal jugak, sebab hujan tu lah. So aku melepak kat lobby aje dulu sebab malas lah aku nak terus naik ke apartment diaorang. Every second counts, ekekeke.


[Ini lobby apartment David/Hal]

Diaorang ada guest malam nih, so makan besar lah jugak diaorang tuh. Aku balik awal sikit sebab lepas siapkan Hal kat bilik tidur dia, guest diaorang tuh sama-sama melepak kat bilik Hal, sembang-sembang sama Hal.

Hujan masih renyai-renyai masa aku turun kat 57th Street. Aku nak pergi tengok wayang show pukul 10, so ada lah dalam sejam aku melepak merayau sana-sini kat area Lexington Ave, Madison Avenue, Park Avenue, sementara menunggu wayang mula.


[Plaza Hotel, panggung wayang The Paris tuh kat sebelah bangunan hotel nih]


Aku kena tengok jugak filem nih sebab walaupun review dia tak berapa bagus tapi dengar ceritanya filem nih akan dicalunkan untuk Globe Nominations dan jugak Oscar. Lagipun, minggu nih ada dua filem lagi, at least, yang aku nak tengok. Doubt (Meryl Streep, Phillip Seymour Hoffman, Amy Adams), walaupun nampak macam bosan (pasal cerita kat church), tapi reviewnya bagus, one of the best films untuk tahun ini. Lagi satu, film yang aku rasa nak tengok, The Day The Earth Stood Still, rasa macam tak percaya aje aku nak tengok film yang tak masuk akal nih, tapi itulah, once in a while aku nak jugak tengok filem gitu.

Aku ada baca kat paper, nama-nama filem yang dijangka akan bertanding kat Globe dan Oscar nanti, jugak nama-nama pelakun, directors. Hampir semua filem-filem tuh aku ada tengok. Kalau tahun-tahun lepas, aku macam tak pernah dengar aje nama filem-filem yang dicalunkan, tapi tahun ini lain pulak. Kecuali filem Milk (pasal gay activist), Frost/Nixon (bosan), yang lain tuh semuanya aku dah tengok. That's so sad kan? Macam tak ada life aku nih kan? Tapi, on second thought, orang lain langsung tak pernah tengok filem-filem yang aku tengok tuh kan, diaorang tak tahu pun aku cakap pasal apa. Hmm, itulah jurang kekelasan yang memisahkan antara aku sama korang kan?

Best jugak movie tuh, The Reader (Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross), panjang ceritanya, dalam 2 jam gitu. Tapi, yang bosannya (bosan?), the first half hour tuh, asyik bogel, kongkek, bogel dan kongkek (Kate Winslet sama David Kross, a German actor, umur pun baru 18 tahun), sampai aku terfikir, sure terkulat-kulat Ralph Fiennes tengok budak tuh, umur baru 18 tapi dapat mengongkek Kate Winslet. Banyak kali pulak tuh.

Macam tengok porn lagi rasanya. Full-frontal nudity pulak tuh, kongkek pun macam-macam style. Kate Wisnlet nih memanglah terkenal kalau bab-bab bogel nih, aku pernah tengok filem dia yang sebelum zaman-zaman Titanic dulu, yang bogel habis, shot dari atas pulak tuh, sampai nampak jelas, sampai boleh bilang bulu, ekekekeke



Sinopsis dan review yang aku copy/paste aje:
It is Kate Winslet's face and Kate Winslet's face alone that looks out from the cover of the new "now a major motion picture" paperback edition of Bernhard Schlink's exceptional novel, "The Reader," and that's as it should be.For though "The Reader" costars the gifted Ralph Fiennes and gives a lot of screen time to a young actor named David Kross, it is Winslet's haunting performance that gives the film what success it has.

Schlink's memorable book, a powerhouse story of guilt and responsibility that has connections to the Holocaust, was a huge international success when it was published in 1995. It was translated into 40 languages and became the first German novel to get to No. 1 on the New York Times bestseller list.

It's taken this long to get "The Reader" to the screen in part because of the exigencies of the movie business and in part because it is not the simplest story to film. Though it has a potent story, "The Reader" is easily as philosophical as it is melodramatic, as deeply involved with what goes on in the mind of its narrator as it is in what he does.In attempting to solve this problem, screenwriter (and accomplished playwright) David Hare and director Stephen Daldry ("The Hours") have in part frittered away the story's emotional force. It is only, frankly, the strength of Winslet's performance that rises above conventional surroundings and makes "The Reader" the experience it should be.

That narrator is Michael Berg, introduced in the Germany of 1995 as a successful attorney played by Fiennes. Successful Berg might be, but he is also enigmatic, distant and not very open, as he apologetically explains at one point to his estranged daughter.Extensive flashbacks, alternating with more modern scenes, show how Berg got that way.

In 1958, when he was 15, he was stricken with scarlet fever (inexplicably changed from the book's hepatitis) on a German street and helped home by a strange woman (Winslet) in front of whose apartment building he collapsed.Once Berg has recovered, he goes to find the woman, whose name is Hanna, to thank her. She is 36, more than twice his age, but that doesn't prevent a kind of charge passing between them and doesn't stop Hanna from almost immediately seducing the boy.This seduction develops into a relationship that lasts long enough to develop qualities of its own. Hanna, as it turns out, likes to be read to as much as she enjoys the sex, and soon Berg is reading her everything from "Tintin" to "Lady Chatterley's Lover." While Winslet's remarkably expressive face and bearing convey vulnerability as well as passion, the difference in ability between her and Kross, the young actor who plays Berg (the film waited till he was 18 to shoot the bedroom scenes), is noticeable.

The affair ends all of a sudden, and the next time Berg sees Hanna it is under starkly different circumstances. It is years later; he is in law school, taking a seminar (from Bruno Ganz's professor) that involves going to a Nazi war crimes trial for low-level concentration camp guards, and there, at the defendant's table, sits Hanna.It is hard to overstate the impact Winslet makes in the trial scenes, even though she says very little. Alternately despairing, distraught and defeated, she allows conflicted emotions to play across her face as she struggles with the life and death decision of which secrets to reveal and which to hide away.

From here on in, "The Reader" is at its strongest, as the film's series of twists that play out over years add to the dramatic and philosophical content. It's also here that "The Reader's" concerns with the guilt-ridden interplay between generations, with whether it is even possible to come to terms with what people we love have done, gain a sharper focus.Though Fiennes' increased screen time helps the film, he never seems to have enough to do. He and young Kross are also hampered by their involvement with the film's most pat and conventional aspects, including the larger role given both to Berg's future wife and their aforementioned daughter.
Last-last Hanna bunuh diri...oooppssssss....

Selasa09122008


Banyak kali aku keluar pagi nih, tiga kali rasa nya. Kali kesatu aku keluar tuh, aku ke Pejabat Pos sebab nak ambik parcel. Aku sampai tuh, ada mamat lain yang manning the counter, so aku tunggu lah sekejap sebab aku ada nampak kerani perempuan Cina tuh kat dalam. Then bila dia nampak aje aku beratur, terus dia yang jaga counter, bila sampai aku punya turn, terus dia suruh aku sign card tuh, dia tak tengok pun.

Terus aje dia ke belakang, ambil parcel aku. And I was like, "wow, how do you know it's mine? Amazing!". Memang pun, dalam ratusan (ribuan?) bungkusan kat main Post Office tuh, dia boleh tahu mana aku punya, without even looking kat kad tuh. Tak sangka sungguh aku, rupanya aku nih terkenal di mana-mana ekekekekeke.

Aku tengok kat kotak tuh ada nama A***d Bin D**d,dari Kajang. Sapa pulak nih, kata aku dalam hati. Tak kan silent reader kot? Sampai rumah, bila aku bukak, ada dalam kotak tuh, kuih siput, sambal bilis (yang mulanya aku ingat serunding), kain pelikat, buku doa, tasbih dan ketayap. Jugak Kad raya, yang menggelembung aje envelopnya. Yang aku ingatkan sure ada ditaruk duit, sampai ketar-ketar kepala aku masa buka envelop tuh. Rupanya musical card, kat dalam tuh ditulis, "Dari Warga Reban Ayam...... and all".

Kali kedua aku keluar sebab nak beli contacts solution, terbeli jugaklah benda-benda lain kat RiteAid tuh.

Yang kali ketiga aku keluar, aku dah nak pergi kerja dah sebenarnya, cuma nak keluar awal sebelum Zohor, sebab nak merempit dulu. So aku ke kawasan ramai Cina tuh, tiba-tiba aku termasuk kedai tabib nih, entah macamana, aku terbeli ginseng extract, sedangkan aku nak beli Fish Oil aje. Bukan satu yang aku beli, sekotak yang ada 30 botol kecik. Nak berkecimpung di bidang meminum ginseng extract pulak lah, kot-kot lagi baik dari minum ubat batuk. Ginseng nih bagus untuk libido kan? Mamposlah, asyik mencanak aje lah pagi-pagi nanti tuh ekekekekeke.

Terpaksa aku balik semula ke rumah sebab nak hantar barang yang aku beli tuh, tak kan nak bawak benda tuh ke apartment David/Hal, malulah aku sebab ditaruk dalam beg plastik yang orang boleh nampak isinya. Alang-alang di rumah, terus aku tunggu sampai Asar aje lah baru pergi kerja, senang sikit tak payah nak sembahyang merata-rata.

Ok, tak payah cerita lah pasal kerja.

Balik kerja, sebab cuaca pun tak sejuk sangat macam selalu, aku decided nak merempit. Tapi aku tak tahu ke mana nak dituju. Mulanya ingat nak ke 72nd Street, Upper West Side, nak makan kat Penang, tapi membazir aje rasanya sebab kat situ mahal. Sambal sotong semalam pun masih ada untuk dinner nanti.

So aku turun kat Lexington Ave/63th Street. Dari situ aku jalan, ikut Fifth Avenue, going downtown.




Dari 63rd, aku lalu kat Rockerfeler Center, so singgah situ sekejap tengok pokok Krismas, sama tengok orang main skating.





Aku tak ke Times Square dan Madison Square Garden pun sebab aku terus aje menyusur Fifth Avenue, tak lah crowded sangat.




[Tak lawa pulak Empire States Building, biasanya dipasang colorful lights]

Then sampai ke area Macy's kat 34th Street, jalan lagi sampai Chelsea punya area. Masa kat situ, teringat kat MamatGQ aje, rasa macam nak lalu depan apartment dia nak tengok dari luar kalau-kalau dia ada, tapi aku tak nak nanti jadi macam stalker pulak kan?


Then sampai ke area Union Square di 14th Street, terus jalan sampai kawasan University Place di 8th Street. Seterusnya sampailah ke West Village kat 4th Street, kat situ aku rasa macam tak best nak merayau sorang-sorang sebab situ kawasan orang muda, banyak bars dan restaurants, memang tempat bebudak muda lepak. So aku terus ambik subway dari situ ajelah.

So, memang jauh aku berjalan malam nih, paling jauh yang pernah aku buat rasanya, lebih dari 60 bloks kesemuanya. Esok aku ada plan lain pulak nih rasanya.

Isnin08122008


Shoot! Aku terlambat bangun tadi, sedangkan Sembahyang Raya pukul 8. Itulah, semalam, walaupun aku tidur awal, tapi aku terjaga tengah malam, then aku tengok Amazing Race Finale kat internet, itu yang tidur lambat tuh. Berlari-lari anak aku ke masjid, tak sempat mandi pun, tak pakai contacts lagi. Ngam-ngam aku sampai, Sembahyang Raya pun mula.

Lepas tuh aku ke restoran Mexican, cari breakfast. Biasalah kalau aku ke situ, sure makan omelett. Then masa masuk rumah, aku tengok ada kad dari Pejabat Pos. Wow, ada parcel lagi untuk aku. 3 hari berturut-turut dapat parcel, femes sangat ker aku nih sampai bertali arus orang hantar barang. Ekekekeke.

Terus aje lah aku ke Pejabat Pos, tapi kerani tuh suruh datang esok sebab parcel tuh masih kat Posmen yang cuba hantar kat aku tapi masa dia sampai tuh tak ada orang bukak pintu, itu yang dia tinggalkan kad tuh. Sapa punya parcel lah nih?

Cadangnya nak beli barang dapur sebab plan aku, minggu nih aku nak memasak. Tapi sejuk sangat pulak tuh, nak ke kedai jadi malas. Dari seminggu ke seminggu aku nih plan nak memasak, tak pernah jadi.

Pukul 10 aku keluar, sejuk pun sejuk lah, aku nak merayau. Aku turun kat Canal Street, kat Chinatown. Lama dah aku tak ke daerah tuh, kalau dulu, zaman aku susah-susah dulu, kat Chinatown lah tempat aku membawak diri. Sekarang nih, masih susah lagi, tapi tak lah sesusah dulu. Anytime jer boleh susah macam dulu tuh benarnya, kuasa Tuhan, kan?

Merayau-rayau gitu lah kat Chinatown tuh, macam kat mana-mana tempat lain kawasan ramai Cina, crowded, chaotic dan berbau tengik. Then aku ke agen kerja yang selalu aku pergi dulu tuh. Bukan nak cari kerja, tapi saja jer nak tengok keadaan, entah-entah boleh jumpa member, budak-budak Indo.


[Begini lah keadaannya tempat mencari kerja kat Chinatown New York. Ini gambar kat tempat Mei-Mei, Cina Malaysia tuh]


Dari Chinatown, aku naik N train, singgah kat Port Authority Bus Terminal kat 42nd Street, sebab aku nak terkencing sangat. Lepas tuh merayau aje lah kat Times Square, kat Bryant Park, kat area-area tuh. Walaupun sejuk tapi berpeluh jugak aku sebab asyik jalan aje, best pulak rasanya sebab dah lama tak merempit siang-siang. Biasanya aku jalan malam-malam aje kan?



[Kat Bryant Park - One of Leonardo DiCaprio punya apartment, kat penthouse Bryant Park Hotel, dia selalu lepak di situ ]



[Nampak dak apa yang tulis kat atas tuh? Bagus punya nasihat ekekeke]



[Nih aku nampak masa dalam train subway]

Dah bosan kat area tuh, aku naik subway lagi, turun kat Jackson Heights, tak tahu nak ke mana, aku masuk internet cafe aje lah. Then sambung balik naik subway, turun kat Elmhurst, ke Restoran Indo, Minangsari. Ramai pulak orang hari nih kat restoran tuh, walaupun masa tuh dah pukul 3-30 pm. Makan lontong sayur sama minum teh es Malaysia, dan tapau sambal tumis cumi (sotong) untuk dinner malam nanti dan esok.

Jauh aku berjalan harinih, tapi aku rasa macam puas hati aje, sesuai dengan lagu yang dipasang kat restoran tuh, asyik diulang-ulang lagu yang sama.


ini dia si jali-jali
lagunya enak lagunya enak merdu sekali
capek sedikit tidak perduli sayang
asalkan tuan, asalkan tuan senang di hati

palinglah enak si mangga udang
hei sayang disayang, pohonnya tinggi, pohonnya tinggi buahnya jarang
palinglah enak si orang bujang sayang
kemana pergi, kemana pergi tiada yang m'larang

Ahad07122008


Since semalam diaorang dah keluar, harinih David/Hal lepak kat apartment aje lah seharian. David aje yang ke gym pagi tadi, dan sementara dia keluar tuh, masa tu lah aku menyiapkan Hal, jugak bersih-bersihkan apa yang patut, yang selalunya aku buat kalau weekends.

Lepas lunch, tolong David menyusun gambar-gambar. Ada dalam 20 keping gambar-gambar antik kat apartment diaorang tuh, mostly hasil peninggalan mendiang bapak diaorang. Itu yang semuanya digantung kat bilik masing-masing, kat ruang tamu. Dekat dua jam jugak mengerjakan semuanya tuh, aku tak nampak beza nya pun tapi David/Hal kata diaorang punya apartment "looks more beautiful". 

Lepas tuh, macam biasalah, aktiviti hari minggu, tengok DVD. Kitaorang tengok filem Shanghai Kiss (diaorang nih suka cerita Cina), best jugak film tuh, aku pun tersuka jadinya. Diaorang apa tah lagi kan, jenis yang tepuk tangan lepas tengok film tuh. Sabar jer lah. 

Dah dua Ahads, lepas kerja, aku pergi tengok wayang sama Jay, kan? Tapi minggu ini malas pulak aku nak tengok wayang (simply pasal tak ada filem best yang aku nak tengok), itu yang aku tak contact Jay pun. Masa dalam train baru aku fikir, nak ke mana halatuju aku sebab biasanya Sunday lah hari yang aku tunggu-tunggu. Tapi, bila train sampai ke Rockerfeler Center subway, aku tengok, ramai orang. Kat Times Square station pun ramai orang. Kat 34th Street pun ramai orang. So aku buat keputusan nak terus balik ke rumah aje lah. Esok dah lah Raya Haji kan, tak best lah nak merayap-rayap malam-malam Raya kan? Aku ni kan ker ahli PAS seumur hidup? Ekekekkekee

Singgah sekejap kat Redang Island Restaurant, makan Assam Laksa. Then ke Masjid sebab nak tahu pukul berapa Sembahyang Raya mula esok pagi. Itu aje lah yang aku buat malam nih. Awal jugak aku tidur, only to wake up in the middle of the night pasal tak boleh nak tidur semula dah. 

Sabtu06122008


For the last 2 weeks or so hampir setiap malam aku minum NightQuils sebelum tidur, a kind of ubat batuk. Lepas minum tuh, dalam 15 minutes gitu, aku akan high, senang nak tidur. Tidur pun lena. 

Tapi semalam aku tak ambik pun ubat tuh, so tak heran lah kalau aku tak boleh tidur langsung. Tah, aku, walaupun tak boleh tidur, aku selamba aje pejamkan mata. Sampai ke pagi aku gitu, tidur, tapi tak lelap. By the time aku sampai ke apartment David/Hal, baru lah aku rasa mengantuk sangat. Mamposlah macamana aku nak buat sebab harinih aku kerja lapan jam, nak menunggu sampai 6 petang tentulah siksa. 

Nasib baik David kata yang diaorang nak ke Roosevelt Mall kat Long Island, so tak ada lah melepak kat apartment sangat nanti. Sementara David ke kedai, aku menyiapkan Hal. Dalam sejam menyiapkan dia tuh, David dah balik pun dia masih belum siap. Mana tak nya, nak memilih pakaian pun satu hal, kena diambil a few pakaian, then baru dipilih. Seluar tak match dengan tshirt lah. Kaler terang sangatlah. Sweater tebal lah, nipislah. The color clashes dengan kaler scarf lah. Stokin tak match dengan kaler bag lah. Seluar tak sama brand dengan tshirt lah.

I mean, for fuck sake, umur dah 50 lebih, cacat pulak tuh, duduk kat scooter aje, badan berkerakah, kuku macam kuku binatang (seriously), apa yang nak bergaya sangat, kan? That I will never understand lah pasal diaorang nih. "Oooo, why don't you wear the sweater I bought for your birthday?", kata David pulak, so, tukar sweater lain. "That jacket you bought last year, that will look good on you", kata dia lagi. Pundeks tul diaorang nih. Nak bersiap nya, mengalahkan janda berhias lagi kaedahnya. Aku? Aku senang jer, capai aje seluar, sweater, jacket, scarf, put on my sunglasses, siap semuanya. Cepat jer, satu ayat jer kan? Ekekekkeke.

Ramai betul orang kat Mall, tak nampak macam ekonomi tengah teruk. Siksa jugaklah nak ke sana sini sebab Hal asyik terlanggar orang aje kerjanya. Masuk Bloomingdale's, masuk Macy's, masuk Nordstrom. Hal yang kat scooter tu pun satu perangai, nak menyelit jugak dia ke mana-mana David pergi. Tak padan dengan cacat dia tuh. Bukan lah aku nih prejudis dengan orang cacat, tapi, fikirlah kan. Dah lah menyusahkan orang, lagipun, dia bukannya nak beli apa pun, takat belek-belek pakaian aje. 

Yang David beli pun, stokin sama kasut. David tu pun satu hal, nak beli kasut sepasang, yang harga tak sampai $90, dekat setengah jam menry. Ditry nya satu persatu, sampaikan salesman tuh naik bengang. Kat Amerika nih, salesperson yang akan pakaikan kasut yang nak dicuba, kita takat duduk diam aje. Berpasang-pasang kasut yang dicubanya. Yang kalau aku shopping, ambik masa tak sampai dua minit aje. Pilih kasut yang aku suka, then beritahu saiz, dan terus bayar. Lain rupanya cara diaorang dengan cara aku. Lain sesangat. 

Kitaorang blah dari Mall tuh dalam pukul 3, aku dah lah mengantuk, perut lapar pulak tuh. Lunch pun makan tuna sandwich aje sekeping, sebelum menyiapkan Hal. Cadangnya nak mintak balik awal tapi sebab aku tak cadang nak ke mana-mana lepas habis kerja, aku teruskan jugaklah tunggu sampai pukul 6.Terus aje aku balik ke rumah, tak singah di mana-mana pun macam yang selalu aku buat kalau Sabtu malam. 

Snow turun pukul 7, tak lah lebat, tak ada accumulate kat tanah pun. Macam hujan salji gitu aje. For the first time aku rasa, aku tidur pukul 9 malam, mengantuk sangat. 

Jumaat05122008


Thanks to -, my day started on a cheery mood harinih. Mana tak nya, aku nak keluar pagi tadi, aku tengok ada satu bungkusan. Dari London. Aku ingat siapalah yang hantar. Ada t-shirt London, ada key chain. Ini bungkusan kedua aku terima dari - yang dah nak balik Malaysia akhir bulan nih, semoga semuanya berjalan lancar.

Aku keluar awal sebab cadangnya nak merempit sebelum Sembahyang Jumaat. Dapatlah dua jam aku merayau-rayau pagi nih, ke situ jugaklah, kat area-area 34th sampai 57 Street. Aku ke Jackson Heights untuk Sembahyang Jumaat, dan untuk lunch kat kedai Paki tuh.

Sampai kat Forest Hills, masih ada banyak masa, tapi nak ke library malas, nak ke internet cafe pun malas, so aku lepak aje lah kat Secret Garden, sebab tak ada orang pun. Sejuk gamaknya, itu pasal sunyi sepi jer park tuh. Boleh pulak aku melepak sejuk-sejuk tuh sorang-sorang, pelik jugak aku.








[Kat bawah nih gambar deretan restoran kat Forest Hills, SteakHouse, Bangkok Cuisine (yang selalu aku pergi tuh), Asian Grill, Chinese Restaurant, Japanese restaurant, Mexican Restaurant, Bar, Pizza]



Dah lama aku tak naik angin dengan Hal, ada dalam dua bulan kot aku tak mengamuk. Tapi tadi tuh hampir dah aku mengamuk, aku jadi bengang kat Hal tadi tuh. Aku sampai aje ke apartment, terus dia beritahu aku apa yang nak dibuat, as if aku tak tahu apa yang sepatutnya aku kerjakan. Aku baru nak tukar pakaian, dia dah cakap itu ini, mana lah aku dengar.

Rupanya dia suruh aku pakaikan dia night tshirt sebab baju yang dia pakai tuh dah kotor, kena tumpah kopi. Dan aku tak dengar pun bila dia suruh aku alas wheelchair dia tuh dengan towel. So bila aku tak buat benda yang disuruh tu, mulalah dia buat-buat confused, sedangkan aku tak tahu pun dia suruh aku buat benda tuh dulu. Dia ingat aku tak nampak agaknya yang dia buat muka bengang, sambil geleng-geleng kepala lagi, sedangkan aku nampak dari imej dia kat tv.

Dan bila aku nak usung dia ke atas katil, dari scooter dia, badan dia stiff gitu, so aku biarkan sekejap, kasi badan dia lembik semula. Sebab kalau aku angkat jugak, sure terjatuh nya lah, badan kejung gitu. "What are you waiting for, Joe?", dia tanya aku. Entah, aku rasa nada tanya dia tuh macam nada marah aje. Ker aku yang aje yang perasan gitu kot?

Macamana pun, aku jadi bengang jugaklah sikit. Terus aje lah aku angkat dia ke katil. Memang pun, badan dia tengah kejung, so bila aku angkat tuh, termenggelonsor lah dia ke lantai. Aku selamba aje, tak ada lah aku kalut sangat sebab dulu pernah jadi gitu. Lagipun, aku tahu yang aku sorang yang akan mengerjakan dia tuh so aku rilekas aje lah. Dia aje yang kelam kabut, yang dah panik, bila half of his body kat katil, kaki dia tersepit antara scooter dan birai katil.

Dah settle semuanya, mula lah aku urut badan dia. Since David balik lewat harinih, Hal suruh aku urut dia lama sikit, dia kata harinih dia letih sebab banyak aktiviti dia. Dia lama sangat duduk kat scooter/wheelchair so badan dia kejang gitu, itu yang dia suruh aku urut lama sikit tuh. Aku ok aje, lantaklah.

Kaki kanan Hal tuh dibalut dengan satu alat nih, sebab kaki dia tuh terpeleot. Dalam sehari, adalah 12 jam rasanya kaki dia tuh berbalut, so aku biasanya urut kaki dia tuh lama-lama. Berdengkur aje dia tidur masa aku mengurut kaki dia tuh. Syok agaknya. Mana tak nya, telapak kaki dia aku urut, jari-jari dia aku urut (aku pakai alas masa urut jari kaki dia sebab kuku kaki dia tuh menggelikan sangat, bukan macam kuku kaki orang).

Dah 5-30 malam (dalam sejam aku mengurut dia), aku balikkan badan dia sebab nak buat catherter. Laaa, kote dia stim rupanya. Bukan stim sikit-sikit, stim betul-betul. Tercokeng gitu ekekekekke. Kesian pulak aku menengoknya sebab sure dia malu kat aku kot yang kote dia stim tu tuh. So aku buat tak tahu aje lah, aku kan ker professional orangnya? Ekekeke

Pelik jugak aku apa pasal mencanak sangat stim nya tuh? Ker sebab aku asyik dok uli-uli tapak kaki dia tadi tuh? Itu pasal kot. Aku perasan, kalau aku urut tapak kaki dia lama-lama, dia selalu terstim.Aku suka jugak dia stim sebenarnya sebab senang sikit nak buat catherter tuh kalau kote tengah stim. Well, ada senang, ada susahnya. Senangnya, sebab nak masukkan tube ke dalam kote dia tuh jadi mudah, lurus aje. Kalau kote yang tengah lembik, nak masukkan tube tuh susah sikit, aku kena rodok tube tuh betul-betul (itupun lepas taruk KY gel), itu yang kadang tuh terluka kote dia tuh kot.

Yang susahnya masa buat catherter bila kote tengah stim, itu lah, pancutannya ke atas, lurus tegak. Itu yang kena hati-hati tuh, kena bengkokkan jugak kote dia biar tube tuh masuk ke pee jar.

Masa buat catherter, bila tube tuh dah tercucuk ke bladder dia, tangan aku sepatutnya tekan-tekan perut dia, nak kasi kencing tuh mengalir. Masa nak tekan perut dia tu lah, kencing dia terpancut ke atas (sebab dia masih stim), sedangkan aku dah herotkan dah kote dia tuh masukkan ke dalam pee jar tuh. So basahlah sikit badan dia kena air kencing, basah lah jugak plastic sheet yang alas dia tuh. Dia nih, even setitik air yang kena ke badan dia, dia akan menjerit, apa tah lagi air kencing kan? Dia yang kalut (tapi tak boleh buat apa-apa), tapi aku selamba aje.

So sambil tekan perut dia, sambil satu tangan lagi pedap kote dia (masa buat catherter aku pakai gloves) yang stim tuh, mulut aku pun apa lagi. Aku basuh lah dia, aku kata aku tak faham dia yang worry about everything and anything tuh. Mudah gelabah, benda kecik pun besar sangat masalahnya bagi dia.

"You are such a pain in the ass, Hal. And I'm not talking about your condition. It's about you in general. Think about it", aku kata gitu lastnya. The rest of the day tuh aku macam tak ada mood aje nak gelak-gelak bila David buat lawak. 

Khamis04122008


Aku tengah sedap tidur pagi tadi bila Tuan Rumah aku ketuk pintu, kata ada kad dari Pejabat Pos untuk aku. Sapa pulak hantar parcel nih, tanya aku dalam hati. Dah dua bulan Raya, dah sebulan lebih birthday aku, tak kan masih ada yang nak hantar barang, kan? Mungkin jugak parcel dari orang yang hantar melalui kapal laut kot? Zaman orang pergi Mekah tak naik kapal laut dah, masih ada lagi rupanya orang hantar barang guna kapal laut rupanya.

So bergegas lah aku ke Pejabat Pos, tak basuh muka pun, takat selek taik mata jer. Nasib baik lah kerani yang jaga bahagian parcel tuh AhSo yang aku selalu puji sebab dia baik tuh, dia ingat lagi kat aku rupanya, so dia tak tengok pun ID palsu aku tuh, terus aje dia kasi parcel kat aku.

Aku tengok kat kotak tuh, ada nama ringkas yang aku pernah tengok, cuma aku lupa siapa. Puas aku cuba nak ingatkan siapa, then bila aku sampai rumah, bila bukak kotak tuh, baru aku dapat agak yang hantar tuh siapa.

Beranika barang yang dia kasi aku, ada t-shirt Bandung (yang saiz besar), ada buku memo (yang aku sayang nak guna surenya), ada kacang, ada DVD P Ramlee (yang aku terpaksa tengok jugaklah nanti walaupun aku tak pernah tengok pun filem P Ramlee, sebab aku tak suka. Tak suka yang betul-betul tak suka, yang jenis meluat sesangat tuh) dan ada DVD Cinta (Datuk Rahim Razali). Tapi yang paling bestnya, ada shopping bag yang lawa, cuma tak berapa best nya kat bag tuh ada tulisan besar e-government, then ada tulis Malaysia. Macamana pun aku rasa, aku tak akan malu lah bawak beg tuh ke sana-sini kalau aku nak shopping bahan-bahan makanan (kat New York nih orang banyak bawak beg shopping sendiri), dicomparekan dengan bawak beg Tourism Malaysia ke hulu ke hilir macam perempuan Melayu yang aku jumpa kat subway station ituhari. Sure orang ingat aku nih Patriotik nanti kan? Tak pun, sure orang ingat aku nih ajen Kerajaan Malaysia, ala-ala James Bond perbuatan Malaysia. Ekekeke

IsninSelasaRabu010203122008


Isnin

Hampir jadi macam minggu lepas jugak, pagi-pagi aku tak keluar ke mana-mana. Nasib baiklah dalam pukul 11 tuh aku kuatkan semangat, aku keluarlah jugak jalan-jalan kat my neighborhood nih, takat nak keluarkan peluh sesikit, now that aku dah malas sangat nak pergi jogging.

Dalam jalan-jalan tuh aku terlalu kat satu gym nih, dalam satu blok aje dari rumah sewa aku, cuma aku belum pernah lalu kat kawasan tuh. Terus aku termasuk sekejap, tanya-tanya mamat yang jaga tuh, macamana cara nak jadi member gym tuh. Susah sikit pasal aku tak ada credit card, tak ada proper ID, tak ada bills, tapi mamat tuh kata masih ada harapan kalau aku nak join. Teruja jugak aku sebenarnya nak jadi member sebab aku tak ada alasan lain kalau tak buat excercise kan? Alah, aku nak join gym tuh bukannya nak buat apa sangat, takat dapat guna threadmill dah lah, itu aje. Tengoklah macamana nanti, kalau aku rajin ke situ lagi nak usaha macamana nak jadi member.

Mengantuk gila masa kerja tadi, tah pasal apa tah, sedangkan semalam aku tidur cukup, cuma lewat aje. Sebab tak buat senaman gamaknya, itu yang aku rasa banyak lemak aje badan aku nih. David pulak balik kerja lewat, makin lah mengantuknya aku sesambil tengok tv sama Hal. David suruh aku balik awal sebab aku siap menyiapkan Hal awal jugak, tapi aku tunggu sampai 8-30 malam baru aku blah.

Aku turun kat 8th Avenue, kat Brooklyn punya Chinatown, sebab tuan rumah aku kata ada restoran Malaysia yang baru kat area tuh. Aku tengok menu nya, tak ada pun Assam Laksa, roti canai ada lah. Then aku tengok, banyak gulai katak. Bila aku tanya tokey tuh, dia kata dia orang Vietnam. Sah lah itu bukan restoran Malaysia, walaupun kat menu tuh kata Malaysian restaurant. Bengang aku jadinya, diaorang nih gunakan nama Malaysia rupanya. Aku tahu lah, sebab restoran masakan Malaysia tak banyak, itu yang ramai orang Vietnam, orang Kemboja, diaorang suka taruk nama Malaysia. Last-last aku beli bubur pulut hitam aje lah.

Selasa


Ala Dear Diary, aku dah tak ada apa nak tulis nih, semuanya sama aje aktiviti aku setiap hari.

Aku pergi lunch kat Pinang kat Forest Hills, lepak lama kat situ sambil sembang-sembang dengan tokey kedai, sama waiters. Then ke library sekejap. Then kerja. Then balik rumah. Then online. Then tidur. Ini video clip yang aku sempat rakam masa kat Bryant Park  video

Rabu


Aku keluar awal hari nih sebab nak ke Rockerfeller Center. Harinih 3 haribulan, malam nanti pukul 7 sampai 9, ada acara memasang lampu kat Christmas Tree. Ada ramai jugak artis yang akan perform, Beyonce, Jonas Brothers, Tony Bennet antaranya.

Since aku tak dapat nak pergi sebab aku kerja, itu yang aku pergi di sebelah siang, nak tengok persiapan. Dah ramai orang yang beratur rupanya walaupun masih lama acara nak mula. Aku lepak dalam sesejam kat situ, sesambil ambik gambar, then jalan-jalan sampai ke Bryant Park, pas tuh balik semula ke Times Square, sebelum naik train ke Forest Hills.

Balik kerja aku turun kat 50th Street, cadangnya nak tengok Christmas Tree tu lah tapi banyak jalan ditutup, orang pun ramai, so tak dapat tengok dari dekat. Tak apa lah, lain kali aku pergi lagi.

[Gambar-gambar nih tak ikut susunan, patutnya yang di bawah sekali tuh kat atas]

















Ahad30112008



Aku terbangun lewat lagi hari nih, lepas Subuh aku cadang nak baring-baring gitu aje, tapi terus terlelap sampai pukul 8. Penangan ubat batuk yang aku telan sebelum tidur semalam tu lah gamaknya. Hujan pulak harinih, lembab jugak aku bila sampai kat apartment David/Hal. 

Since semalam David dah keluar seharian, dan aku sama Hal pun keluar tengok wayang, harinih kitaorang melepak aje lah. Bosan nak mampos, aku tak buat apa pun bila David ada di apartment, sebab Hal asyik melepak kat bilik David aje. Bila David keluar ke kedai, dan ke apartment mak dia (sebab nak jumpa kembar dia sebelum diaorang blah semula ke Las Vegas), baru lah aku menguruskan Hal. Dia nak berak lah, nak buat catherter lah, nak urut lah, semuanya lah. 

Lepas lunch, since tak ada benda lain nak buat, kitaorang tengok video. Cerita The Nanny Diaries. Best jugak filem tuh sebab kisah keluarga kaya-kaya kat Upper East Side tuh, dan banyak lokasi-lokasi yang dalam filem tuh yang familiar sesangat. 

Kelam kabut jugak aku nak buat catherter, nak siapkan Hal, sebelum aku blah sebab filem tuh habisnya pukul 4-30 malam (sekarang nih 4-30 dah malam dah). Masa David bayar gaji, bila dia cuba-cuba ingatkan berapa jam aku kerja (sebab minggu nih aku kerja extra hours), barulah aku perasan yang selama ini, kalau aku balik awal (pukul 8 pm), dia tak potong setengah jam gaji. Aku tak perasan, dan tak tahu, sebab aku tak pernah kira duit yang dia kasi. Dia kasi gaji aje, aku terus masukkan dalam pocket, then bila nak guna duit, aku seluk aje. Dan memang aku ingatkan yang dia potong duit gaji aku tuh. Tapi sebenarnya tak, dia tak potong pun, dia bayar penuh. Termalu aku kat David sekejap, tapi dia rasa macam bangga jugak sebab aku percaya kat dia (hence aku tak kira pun duit yang dia bayar aku). 

Jay ada sms-ed aku, ingatkan aku pasal janji nak tengok wayang. On my way ke subway station, aku sms-ed dia, suruh tunggu aku kat panggung wayang Lincoln Square, dalam pukul 6 gitu, sedangkan aku tahu yang aku akan sampai dalam 5-40 pm.

Dia masih kat Barnes N Noble masa aku sampai tuh, dan dia suruh aku naik masuk ke Starbuck kat kedai buku tuh. Sentapz aku kejap, kurang asam punya budak, ada ker patut suruh aku jumpa dia. Rupanya dia tengah sibuk dengan laptop baru yang dia beli masa Black Friday, so memang lah dia masih dalam penasaran kan?

Terlepas nak tengok show pukul 6 jadinya, show seterusnya pukul 7. So, lepas bincang-bincang, kitaorang nak pergi makan aje lah, kat satu Malaysian restaurant kat Downtown, kat area New York University, tak jauh dari Union Square. Aku tak tahu pun kat situ ada Malaysian restaurant, tapi Jay mati-mati kata dia pernah ke restoran tuh sama this one Malaysian student. So aku ikut aje lah, mulanya naik subway, then sampai 13th Street, dalam hujan gerimis tuh, kitaorang jalan kaki aje ke 2nd Avenue. Betul-betul kat belakang Virgin Records, depan Union Square Park, tak jauh dari Union Square Cinema Stadium. 

Laaa, rupanya bukan restoran Malaysia, tapi Restoran Vietnam. Upscale punya restoran. Aku memang tak suka masuk restoran Vietnam sama restoran Kemboja, aku geli. Seupscale mana pun, memang aku geli, sebab aku selalu terbayang yang diaorang ada masak katak, babi dan ulat-ulat serangga. Itu yang buat aku malas masuk restoran tuh mulanya tapi Jay nak sangat, sebab dia kata kat situ dia selalu jumpa celebrities. Dia pernah terserempak dengan Anderson Cooper (dia nih duduk Chelsea, just a few blocks away), Cher dan America Ferera (Ugly Betty) yang pernah makan kat situ. 

Aku order seafood mee sup aje sebab itu aje yang aku rasa selamatnya. Jay order steak apa tah, aku tengok harganya $25, mamposlah sebab kali ini aku yang bayar. Aku dah kata, aku tak suka pergi restoran Vietnam, bau mee tuh semacam aje, busuk gitu. Bau sup dia agaknya, terus aku tak lalu nak makan, even nak hirup sup tuh. Puas aku fikir macamana cara nak kasi nampak yang aku adalah jugak jamah makanan tuh, kebetulan pulak meja kitaorang betul-betul kat depan cashier. Last-last aku taruk sambal paste, aku taruk banyak-banyak, dan bila aku nak makan, jadi pedas sesangat. So bila Jay tanya, aku kata lah yang aku tertaruk banyak sambal, pedas sangat jadinya sampaikan aku tak lalu makan. 

Macamana pun, masa bayar tuh aku kasi $10 tips, dah keluar tuh baru menyesal, patutnya kasi $5 aje. Jay kasi idea yang akan datang, kalau kitaorang keluar makan lagi, dia nak bawak aku try restoran lain pulak, South American punya foods. Dah lama aku nak cuba makan kat restoran Peru, Cuba, Argentina etc tuh tapi sebab aku sorang-sorang, mana lah aku berani pergi. 

Keluar dari restoran, masa lalu depan panggung wayang, kitaorang tengok, ada show pukul 8-10 malam, so apa lagi, teruslah beli tiket. Sesambil tunggu wayang mula, kitaorang pergi Starbuck sekejap, mengsoylatte. Kelas cara hidup aku sekarang nih kan? Ekekekkekeke

Sold out filem Australia tuh, such an epic movie, nasib baik kitaorang dapat seats. Panjang ceritanya, dua jam 50 minit, sampai resah aku dibuatnya.



Ada gaya-gaya filem Out Of Africa aje cerita Australia nih, itu yang aku ternanti-nanti, nak tengok siapa yang mati akhirnya. (Filem Out Of Africa, hero dia mati)


Sinopsis yang aku copy paste aje:

Australia is an epic and romantic action adventure, set in that country on the explosive brink of World War II. In it, an English aristocrat (Nicole Kidman) travels to the faraway continent, where she meets a rough-hewn local (Hugh Jackman) and reluctantly agrees to join forces with him to save the land she inherited. Together, they embark upon a transforming journey across hundreds of miles of the world's most beautiful yet unforgiving terrain, only to still face the bombing of the city of Darwin by the Japanese forces that attacked Pearl Harbor.

Lepas keluar panggung, sesambil jalan ke subway, Jay tanya aku pasal filem tuh. Dia suka sangat, one of the best films this year kata dia. Dia kata dia menangis jugak tengok filem tuh, awek sebelah dia lagilah teruknya menangis. Aku tanya dia, apa yang sedihnya, apa yang buat dia menangis, sebab aku tak ada pun terasa nak keluar airmata sepanjang tengok wayang tuh.

Then masa aku dalam train subway, puas aku fikir, petang tadi, masa tengok The Nanny Diaries, aku ada dua kali terkeluar airmata. Sedih bab budak tuh menangis rindu, kalau tak silap aku. Aku memang lemah kalau cerita pasal bebudak kecik, aku memang akan tersedihnya lah, aku memang akan terkeluar airmatanya lah.

Tapi, filem Australia tuh, aku tak sedih pun sedangkan kisah budak kecik jugak, lagi sedih sebab mak dia mati. Tapi, tak ada pulak aku terkeluar airmata. So itu yang puas aku fikir tuh, apa pasal aku tak terkeluar airmata pun? Tak terhiris pun hati aku yang lembut nih.

Then baru aku tersedar, baru aku terperasan, baru aku dapat jawapannya. Dalam cerita The Nanny Diaries tuh, watak budak tuh sebagai budak yang lemah, walaupun anak orang kaya. Aku mudah jadi kesian dan sedih dengan orang (in this case, budak) yang lemah, yang tak berdaya.Tapi, dalam filem Australia, watak budak tuh, sebab dia budak orang asli, tapi dia kuat dan cekal. Aku susah nak sedih dengan orang (in this case, budak tuh) dengan orang yang cekal, kuat dan tabah sebab aku tahu dia tahu membawak diri. Kesimpulannya, aku mudah sedih dengan orang yang lemah dan tak berdaya tapi aku akan keras hati dari tersedih dengan orang yang kuat dan cekal.

Ooooooo, gitu pulak aku nih orangnya...........


JumaatSabtu2829112008


Hari nih aku tukar style, aku tak sembahyang Jumaat kat Jackson Heights. Instead aku sembahyang kat Bay Ridge, dalam setengah jam jalan kaki dari rumah sewa aku nih. Ada satu lagi masjid yang dekat rumah sewa aku nih, masjid Turki tuh, tapi aku saja jer lah ke masjid Bay Ridge tuh. Lagipun aku ada banyak masa, tak buat benda lain pun sebelum dan sesudah Sembahyang. 

David sama kembar dia sekeluarga keluar minum, dinner, kat Chelsea sejak petang so aku sama Hal aje lah kat apartment. Macam biasa, Hal, kalau David tak ada, dia akan suruh aku urut dia lama sikit. Sebab dia tak payah nak tergesa-gesa. Kalau David ada, dia macam takut aje, takut David nak guna bilik air lah, takut tak sempat dinner lah, itu yang dia selalu suruh aku buat cepat-cepat baisanya tuh. 

Masa aku tengah buat catherter, masa tengah cabut plastic tube dari lubang kote Hal, terkejut aku, sebab ada kesan darah. Nak kata dia kencing darah, bukan agaknya sebab darah tuh sikit aje. Aku rasa, darah sebab luka kot, sebab mungkin hujung tube tuh bila dimasukkan ke dalam lubang kote Hal tuh, terkenalah kat dinding lubang kote dia tuh kot. Agaknya lah.

Hal selalu komplen kata aku taruk banyak KY gel kat tube tuh, so for the last few days aku taruk sikit aje benda pelincir tuh, dan bila nak masukkan tube tuh ke dalam lubang kote dia, aku kena push sikit tube tuh. Agaknya, agaknya lah kan, itu yang berdarah tuh, terluka kot bahagian dalam dinding kote dia tuh. Lantak ko lah, bukan salah aku, dia yang suruh taruk gel tuh sikit aje. 

Punyalah bosannya lepas tuh, masa nak tunggu time Hal nak dinner, sebab kitaorang tengok tv aje. Cash Cab pun tak ada kat Discovery Channel, Hal pulak tengok I Love Lucy. So aku, for the first time, keluarkan cellphone (sebelum ini aku tak pernah pun guna cellphone masa kerja) aku sms-ed Jay, beritahu dia yang aku nak tengok wayang Sunday nih, kalau dia nak join aku, aku ok aje. Aku suruh dia tunggu kat Lincoln Square AMC pukul 6 malam. Dia setuju.

Masa aku nak ke kedai Pizza untuk beli dinner Hal, terserempak dengan John, doorman yang dulu kena buang kerja tuh. Dah sebulan dia kerja semula. Kebetulan dia tengah on break so dia ikut aku. Aku dah agak dah yang mesti ada benda nih, sebab tak pernah-pernah dia ikut aku ke kedai, ataupun peramah sangat macam tuh. Memang betul pun, dia cerita pasal dia, akhirnya sampailah ke matlamat sebenar - dia tak ada duit for dinner. So dia tanya aku kalau-kalau aku ada duit, dia nak "pinjam", so aku tanyalah berapa, dia kata $5. Aku kasi aje lah kat dia.

Sabtu.

Since harini aku akan kerja sampai 8 malam, aku datang kerja lewat sejam. Aku sampai kat apartment David/Hal pukul 11. Aku dah rasa tak sedap hati aje sebab the whole day aku akan jaga Hal, nak buat apa kan? Tak kan nak tengok tv aje kerjanya? Tapi, bila aku sampai, David kata Hal nak tengok wayang, so dia tanya aku kalau-kalau aku boleh bawak Hal ke panggung sorang-sorang. Aku setuju aje lah. 

Nasib baik lah dia nak tengok Role Models, cerita comedy bodoh yang tak lah bodoh sangat. Aku dah terpanik dah mulanya, takut-takut dia nak tengok Madagascar ker, Bolt ker, ataupun Twilight. Hal tuh, jenis tua bangka tapi suka tengok wayang budak-budak, filem bodoh-bodoh gitu. Jauh beza dari aku yang suka tengok filem serious kan?

David blah pukul 12-30, so aku ada masa dua jam lebih sikit untuk menyiapkan Hal. Tapi si Hal tuh, lepas cukur, cuci muka, semuanya, dia nak lepak sekejap kat katil sebelum berpakaian. Dia suruh aku urut dia dulu dalam setengah jam gitu sebab dia kata dia lenguh lama sangat kat atas wheel chair. Nak buat catherter lagi lepas tuh, aku dah agak dah yang itu semua ambik masa. Tapi aku senyapkan aje, aku buat aje apa yang dia suruh. 

By 1-30 pm baru siap semuanya, so kena sediakan lunch pulak. Siapkan tuna sandwich. Masa tuh baru dia terperasan agaknya yang kitaorang dah tak cukup masa sebab kena ada kat panggung dalam 2-15 pm gitu sebab nak naikkan scooter dia kat tempat orang cacat tuh pun ambik masa. So, masa aku suapkan dia makanan, kelam kabut dia menelannya. Aku buat selamba aje tapi dia lah, lepas seketul, seketul lagi dia suruh suapkan dia. Dia kunyah cepat-cepat, laju-laju, sampai tercekik. Sampai termuntah-muntah, bersembur makanan kat kitchen cabinet. Nak tergelak aku menengoknya tapi aku senyapkan aje. Dalam hati aku aje yang kata, "padan muka ko". 

We made it akhirnya, sampai kat panggung pun ngam-ngam wayang main. Dalam panggung pulak, sebab panggung tuh macam mencuram ke depan, aku suruh Hal park scooter dia kat depan, kat bahagian yang rata, tapi dia kata dekat sangat dengan screen. Aku biarkan aje. So, sepanjang tengok wayang tuh, puaslah dia menahan badan dia dari tersungkur ke depan. Aku jeling-jeling jugak, siksa gayanya dia duduk kat scooter yang condong ke depan tuh, tapi dah dia yang degil, nak menyusahkan diri sendiri, aku nak buat macamana kan? Hal tuh memang jenis bengap gitu kadangnya. 

Oklah film Role Model tuh, cerita lawak bodoh, tapi tak lah bodoh sangat macam cerita You Don't Mess With The Zohan ituhari. 




Sampai rumah pukul 5 malam, sekejap aje rasanya menunggu 8 malam sebab aku sibuk nak bersih-bersihkan apartment, sediakan Hal dinner, lepas tuh menyiapkan dia tidur. Masa aku blah tuh David belum balik tapi Hal kata tak payah tunggu lah sebab dia pun dah nak tidur. So aku tinggalkan dia sambil tengok tv dari katil, with his phone dan remote control kat sebelah dia.

Aku tak singgah mana-mana dah macam malam-malam hari Sabtu selalunya, iyalah kan, waktu pun dah lewat, esok aku kena kerja pagi.