Tuesday, September 25, 2012

Bunga Lawang Buah Pelaga

13112005


Agaknya Hector sama Pak Tua perasan yang aku makannya sikit aje kalau waktu lunch. Malam pun kadang tuh aku tak makan langsung pun. Kalau breakfast, walaupun diaorang kasi sikit jer makanan dalam mangkuk aku, itupun aku tak habis makan. Aku buang aje. Not right infront of them, tapi masa diaorang tak sedar, aku buang kan aje. Itu pasal, kalau aku makan, aku selalu makan di sebelah tong sampah. 

Makanannya memanglah tak sedap. Breakfast biasanya mee tepung yang Pak Tua buat sendiri. Tepung diuli-uli lepas tuh dipotong, then dicelur. Yang buat penyedapnya, kadang tuh ditaruk telur, atau kadang tuh dicampur dengan sayur yang tak habis dijual malam sebelumnya. Kalau meehon goreng aje, aku ada selera sikit nak makan. 

Lunch pulak, biasalah, makan sayur sawi tuh, sayur yang direbus aje, taruk kicap. Tak ada rasa langsung masakan diaorang ni nih, bland aje. Makannya pukul 3 lebih, 4 hours later dah dinner pulak. Itu pasallah aku jarang makan malam sebab masih kenyang. Dan biasanya aku akan berlapar ajelah sebab aku kalau dalam pukul 11 malam tuh, tengah sedap-sedap berinternet, memang selalu lapar. Nak isi perut, aku makan aiskrim ajelah, itu yang kadang tuh sampai tercirit-cirit sebab banyak sangat makan aiskrim. 

Tak pun, aku mintak kat Nadi, mee segera dia. Itupun aku makan separuh aje, sebungkus boleh makan dua kali. Dia sekali makan mee segera, sampai dua bungkus. Itupun masa lunch, masa dinner, dia makan banyak. Orang Indo memang kuat makan. Macam orang Cina. Tambah pulak, Nadi tuh orang Cina Indo. Tapi, dalam seseminggu tuh sure tiga empat kali aku beli makanan kat kedai sebelah. 

Dan sebab itu jugaklah agaknya Hector suruh aku cuba-cuba masak untuk makanan kitaorang masa lunch, masa dinner. Mungkin sebab diaorang tahu yang aku dah bosan makan masakan diaorang aje. Dia kata dia nak cuba makan masakan Malaysia sebab dia pernah jugak makan di restoran kepunyaan orang Malaysia, di Chinatown, New York. Dia tanya aku, macamana masakan Melayu sebab dia tahu yang makanan kat restoran Malaysia tuh bukannya masakan Melayu, more like masakan Cina. Memang pun, selama aku makan di so-called Malaysian Restaurants, apa yang aku tengok, ada a few masakan jer yang melambangkan keMalaysiannya. Kangkung goreng belacan, nasi lemak, murtabak, roti canai, mee kari, to name a few. Yang lainnya macam masakan kat restoran Cina yang lain jugak. 

Mulanya Hector nak belajar buat roti canai sebab dia kata dia pernah makan roti canai. Sedap katanya. Dia tanyalah aku macamana nak buat, apa resipi dia. Aku katalah senang jer nak buat roti canai, aku dulu pernah buat, dulu masa kecik-kecik dulu. Tepung taruk majerin, taruk baking powder, itu-itu aje. Tak banyak taruk benda lain. Nak menebarnya aku rasa aku masih ingat lagi caranya. 

Aku beritahu Hector ramuan-ramuan nak buat, cuma masalahnya roti canai kena makan dengan kari, aku tak reti nak buat kari yang tak pakai serbuk kari. Nak buat kari kenalah ada serbuk kari kan? Santan? Perencah-perencahnya?  Apa dia bunga lawang? Apa dia buah pelaga? Nak cari kat mana semuanya tuh? Kalau di sini ada Asian store oklah jugak, ini yang paling dekat di Baltimore, di Washington DC. Yang aku tengok, kat restoran nih adalah halia, lada kering, bawang putih, ajinomoto, benda-benda gitu tuh. 

Hector suruh buat ajelah apa yang patut, yang pentingnya dia nak tahu macamana nak buat roti canai tuh. Kuahnya belakang kira, nanti kalau dia turun New York, dia akan cari semua benda tu tuh. Puas jugak aku berdalih itu ini sebab aku memang dah lama tak masak, lagipun masakan tu untuk makan kitaorang semua. Buatnya tak sedap, sure aku kena kutuk. Sure aku kena makan semuanya, makan sendiri. 

Macam kakak aku dulu tuh, masa Raya, dia buat kuih. Tak menjadi, tak sedap rasanya. Dia yang terpaksa makan kuih tu sendiri, nak kasi habis. Punyalah kesian kitaorang tengok dia terkemput-kemput makan, kitaorang nak tolong makan tapi memang kuih tu tak sedap langsung. 

Aku carilah excuse lain, aku kata orang Melayu masak guna periuk, bukan guna kuali besar macam yang di restoran tuh. Di sini tak ada pun periuk, semuanya kuali. Kuali yang kecik sikit dari kawah. Nak mengerak-gerakkan kuali tuh macam tukang masak buat tuh, itupun aku tak reti, macamana? 

Aku beritahu Hector yang orang Melayu kalau turun ke dapur, diaorang tak naik-naik dah, diaorang spend masa kat dapur jer, tunggu masakan masak. Bukan macam orang Cina, masakan diaorang simple, cepat di masak, dalam beberapa minit aje dah siap. Kalau orang Melayu nih, kena tumis, kena kecikkan api, kena itu ini, kena kacau, kena aduk, memacamlah. Mana boleh lama-lama kalau nak masak sebab biasanya tukang masak tuh masak makanan untuk lunch, untuk dinner kitaorang sambil buat kerja lain, diaorang buat kejap jer. Nak harapkan aku? Aku nak kerja lagih, nak layan orang yang datang makan lagih. Tapi Hector tak nak dengar songehan-songehan aku tu tuh.

So minggu lepas aku buatlah roti canai, malam tuh puas aku cari kat internet cara nak menebar roti, tak jumpa pun. Aku siap praktis lagih, aku guna tuala kecik, aku tebar-tebar tuala tuh. Payah jugak sebenarnya, tapi boleh laju jugak akhirnya. Esoknya kebetulan tak berapa sibuk sangat. Tepungnya dah diuli the night before, dah diperap dekat 12 jam. Lama jugak aku membuatnya, aku cuba-cuba tebar, tak kembang pun, Aku taruk banyak-banyak butter, aku hempas-hempas gitu jer. 

Yang pertama aku goreng tuh, macam lempeng jer jadinya. Aku katalah yang roti canai kena goreng dalam pan, dalam kuali yang leper, bukan kat kuali yang menggelembung. Yang seterusnya tuh agak jadi jugak, aku koyak-koyak kan roti tuh biar nampak macam real, aku rabak-rabakkan sesikit. Agak masin, terlebih garam kot, tapi kitaorang makan roti tuh dengan tomato sos sebab tak ada benda lain dah. 

Bila Pak Tua tahu yang aku ada "talent" memasak, dia suruh Hector suruh aku masak masakan Melayu. Ish, nak kasi excuse apa? Memang aku rasa aku boleh memasak kalau betul-betul aku nak, aku waktu di Boston, di Philadelphia dulu pun pernah jugak masak. Sampaikan Yanti pernah terkejut masa aku masak soto, pasal sedap sangat. Jauh mengalahkan soto yang diaorang jual kat kedai-kedai orang Indo tuh, cair jer. Aku punya soto sampai likat. Mana tak nya, orang lain taruk sikit jer perencah, aku siap taruk 3 kampit "bumbu jadi". 

Aku tengah cari, tengah fikir, masakan apa yang aku nak buat kalau diaorang suruh aku masak nanti. Pak Tua selalu beli terung, peria, dia beli kat Chinatown masa dia turun New York. Nak buat pajeri terung kot? Masak lemak peria? Tapi, diaorang makan ker nanti? Dibuatnya tak menjadi masakan aku, puas aku nak menghirup kuahnya nanti sengsorang. 

Tak apa, mungkin aku kena kasi excuse yang perencah-perencah tuh harus ditumbuk dulu dan nak tumbuk semua tuh, kena guna lesung batu. Aku selalu kata kat Hector yang aku tahu the art of cooking masakan Melayu. Salah satunya, kena guna lesung batu. Tak mainlah guna blender. 

Dah ada lesung batu nanti, kena ada tikar mengkuang pulak, iyalah kan, orang dulu-dulu tumbuk sambal/perencah atas tikar kan? Can't imagine aku nanti duduk bersimpuh atas tikar mengkuang, sambil menumbuk sambal. Tapi aku kena buat gitu tuh, iyalah, kan ker aku nak memasak untuk makanan para-para Emperor?