Thursday, October 4, 2012

It's Not All That Bad (2)


"Apa yang harus saya bersihin Bu?", aku tanya Mak Nila bila terserempak dengan dia di dapur. 

"Iya, bersihin-bersihin dapur, kamar mandi. Kamar kamu. Itu aja", jawab mak Nila. Sekali seminggu, setiap orang kena bersihkan apartment tuh, tak ada apa sangat pun yang nak dibersihkan sebab apartment tuh memang bersih pun, memang dijaga rapi. 

"Kamu mahu gemuk? Nanti kapan-kapan Ibu kenalin kamu sama temen nya Nila, dia jualan minuman untuk gemukkin badan. Ibu minum minuman kurusin badan", kata dia sambil tunjukkan aku satu tin powder yang ada herba apa tah. 

"Kamu harus banyak makan, lihat itu, muka kamu udah kerepot. Sayang!", selamba aje dia kata gitu.  

So aku sembang aje lah dengan mak Nila tuh, banyak jugak benda-benda yang dia tanya aku. Tapi semuanya berkisar pasal duit, pasal kerja, pasal kehidupan di Amerika. 

Then dia beritahu yang dia mengait shawl untuk dijual, aku tak berapa faham jugak sebenarnya bila dia kata dia dapat siapkan satu shawl tuh dalam masa 3 minggu, 6 jam sehari kerjanya. Dan harga nya $6 x 21. Koq mahal amat, kata aku dalam hati. Then dia tunjukkan aku contoh-contoh hasil sulaman/pengaitan dia tuh. Lawa dan rapi, tapi sampai $126 harga nya? Aku rasa kalau beli kat kedai, tak sampai dua puluh dollars. 

Bila dia kata yang ada a few Mat Sallehs (kawan Nila) yang beli, dan dia pun sekarang tengah siapkan satu shawl untuk this one Vietnamese girl, aku terfikir yang betapa bangangnya diaorang tuh sebab sanggup beli benda yang mahal tuh. Lagipun, sanggup tunggu sampai 3 minggu. 

"Udah lima tahun Ibu di Amerika, Ibu enggak pernah kerja. Diomelin anak-anak kalo Ibu mahu kerja", kata dia lagi. 

"Iya, Ibu nggak perlu kerja sih, Nila ama Trisha kerja, penghasilan mereka udah gedik, itu udah lebih dari mencukupi", aku kata gitu. 

"Kamu mahu nggak, Ibu bikinin satu. Kamu senang warna apa?", mak Nila tanya aku. Alahai, pandai dia jerat aku. Terkesian pulak aku kat dia. Mulanya aku nak cakap dengan dia yang aku nak buat apa dengan benda sulaman tuh, tapi tak sampai hati pulak. 

"Bikinin saya satu, kalo bisa warna item. Nggak perlu gesa-gesa sih, saya mahu kasi temen aja", aku kata gitu. 

"Waduh, Ibu udah kehabisan benang hitam. Ramei yang senang warna putih tulang", kata dia lagi. 

"Gapapa, kalo gitu, bikinin yang warna putih tulang aja", aku dah bosan dah jadinya. 

"Kalo gitu, ambil dua. Warna item sama putih tulang", jawab mak Nila. Pundek lah, tadi kata dah habis benang hitam. Dan yang aku mudah sangat terjerat dengan benda-benda kecik gitu tuh apa pasal nya? 

So terbesetujulah aku nak order dua shawls tuh, satu kaler hitam dan satu lagi kaler kelabu. Aku congak-congak, bererti $250 lebihkurang harganya. Macam tak masuk akal aje sebab kalau beli kat kedai, tak sampai 50 dollars agaknya semuanya tuh. Tak apa lah, kesian kat mak Nila tuh yang tak kerja. Rezeki orang tua, tak apa lah", kata aku untuk menyedapkan hati aku sendiri. Lagipun, aku nak bayar sikit-sikitlah nanti, biar tak terasa sangat kebodohan aku. 

Entahlah diaorang nih, tak pernah kesian kan kat aku yang mudah sangat terkesian dengan orang. 

Lepas tuh aku keluar ke kedai untuk beli barang. Beli biskut 4 segi yang ada gula kasar tuh. Selalu sangat dah aku sekarang nih, tiap-tiap petang, makan biskut tuh, sambil cicah air kopi. Teringat macam masa kecik-kecik, kat Malaysia dulu. Itu lah makanan petang kitaorang. 

On the way ke rumah Nani Pastel, Don talipun, tanya khabar. Tak jugak, dia tanya aku kalau ada kawan yang nak kerja malam tuh sebab dia kekurangan orang untuk dibawak pergi kerja. Rasa nak tergelak pulak sebab biasanya, kalau yang tanya gitu, orang Indo. Kat sini gitu lah, nak cari pekerja tuh, melalui kawan, melalui talipun aje. Tapi sebab aku sama Don cakap Melayu, itu yang aku rasa nak tergelak tuh. Biasanya orang Indo aje yang buat gitu. Bila aku kata aku tak kenal orang sangat, tak ada kawan pun, dia tanya aku kalau-kalau aku boleh kerja di tempat dia tuh malam tuh. 

"Eh, aku kerja lah besok pagi, kalau tak tuh boleh gak aku kerja tempat ko tuh", aku kata gitu. "Tak apa lah, nih kalau aku singgah kedai Indo kang, aku tanya sapa-sapa yang ada di situ, kalau-kalau diaorang nak kerja, atau kalau-kalau diaorang ada kawan yang boleh ikut ko kerja malam kang", aku kata gitu.   

Don tanya jugak aku apa pasal tak talipun dia pun, pasal apa aku senyap aje sejak pindah. Dia ajak aku datang rumah dia Rabu atau Khamis, dia punya hari off. 

Tak lama aku di rumah Nani, takat tanya khabar gitu ajelah sebab memang dah lama sangat dah aku tak ke rumah dia. Kebetulan dia tengah merebus sayur untuk buat rojak so aku order lah satu. Pemalasnya Nani tuh, kangkung tuh dipotong dua aje, bukan main panjang lagi. Apa pun, aku mintak dia taruk lebih banyak kangkung daripada kacang panjang. Berak nanti tuh, kena tarik kangkung tuh dari bontot lah nampak gayanya. Panjang sangat. 

Nani kasi aku sebungkus sambakl tumis udang + petai yang tak habis laku yang dia jual semalamnya tuh. Baik jugak Nani, kata aku dalam hati, walaupun rojak sayur dia tuh mahal (6 dollars) tapi at least aku dapat sambal tumis free. 

Balik dari rumah Nani tuh aku online aje lah, rasa tak ada mood jer pasal kat Malaysia cuti so tak ramai sangat orang online. Masa aku free, orang lain pulak tak ada. 

Sampai hati diaorang biarkan aku online sorang-sorang. 

"Bu, saya beli nasi putih dari Ibu?", aku tanya mak Nila, sebab aku malas sangat keluar malam tuh untuk beli nasi. 

"Waduh, kamu beli beras aja, kamu bisa guna rice cooker ini", kata mak Nila. 

"Nggak mahu Bu, saya kagak sering makan nasi, nanti dimakan tikus aja kalo saya beli beras. Lagi, saya gak punya waktu mahu masak", aku kata gitu. 

"Koq anih ya, kamu udah bertahun di Amerika, masa nggak punya rice cooker?", Nila tanya aku. 

Aku gelak aje lah, aku jawab, "Kerna saya nggak sering makan nasi. Justru, kalo mahu makan nasi, saya beli aja nasi putih di toko Cina, lebih gampang". 

So mak Nila bersetuju untuk masakkan aku nasi, dan aku beritahu dia yang every time aku ambil nasi tuh, aku akan taruk duit sedollar kat satu container yang kat dapur tuh. 

Bukan lah aku pemalas, tapi aku jarang makan nasi, lagipun aku tak ada masa nak masak, even nasik pun. Sampai aje rumah, every minute counts. Makan pun aku guna sudu sebab kalau guna tangan, nak kena basuh lagi kan? Buang masa aje. Kalau guna sudu, bila-bila aje sudu tuh boleh dibasuh, kan? Lagipun, sejak kerja mengikis taik kering kat spenda orang nih, aku dah hilang selera nak makan nasi guna jari/tangan. 

So aku makan lah nasi berlauk kan sambal tumis udang petai tuh. Pundek punya Nani, makanan dah nak basi, dah masam rasanya. Tapi aku makan jugak sebab bau petai tuh lebih busuk dari bau sambal tumis yang dah nak basi tu kan?