Saturday, September 22, 2012

Right Here Waiting (2)


"Tapi Kelvin tu kelihatan baik aja sih, gimana ni?" aku tanya Ba'in. "Tunggulah kita dengarin cerita waiter tu. Kalo bener, aku kabur aja", kata Ba'in. Kitaorang tidur aje lah petang tu, mengantuk memasing. Malam baru kitaorang keluar, pergi shopping mall yang kat seberang jalan dari restoran tuh, aku tak beli apa-apa pun, tak ada duit, mungkin tak lama gayanya aku di situ kalau benarlah apa yang aku baca di kertas tadi tu.

Kamal, waiter yang tanya kitaorang tadi nya tu, sampai rumah dah dekat pukul 12 malam, dia taklah kasi bayak hints cuma dia cakap yang Kelvin tu agak cerewet, bawel, rewel, sewel. Dia kata, tengok ajelah nanti. Kamal kata, dia nak ke Fort Myers, Florida akhir minggu depannya, nak kerja di station pam minyak, sama kawan dia. Kalau tak sebab tu, dia kata dia nak jugak kerja restaurant tu lelama. 

Besoknya, pepagi lagi aku dah bangun, macam budak on his first school day. Lama gak aku bersolek nyer, first time lah katakan. Mengalahkan bapok yang nak buat drag show lagi. Sembur sana sembur sini, sembur celah sana sembur celah sini. Cukur facial hair. Rambut ditaruk gel sampai jadi keras, kalau ada lalat nak cuba hinggap sure tergelincir nyer lah, sebab licin. Aku pakai baju, seluar, cecuba try pakai bow-tie. Aku tengok cermin. Ish...lawa jugak aku nih rupanya, patutlah diaorang kata aku ganteng. Aku jer yang tak perasan selama ni nih.

Kitaorang masuk kerja pukul 9-30 pagi, suspen jer hari pertama kerja. Adik Kelvin, Foster, dia yang tunjuk dan ajar apa-apa yang patut dibuat. Disuruh susun pinggan, piring, mangkuk. Disuruh bersihkan cermin, disuruh vacuum, disuruh mop lantai, disuruh bersihkan tandas. Tak lama lepas, Kelvin datang, dia tunjuk apa yang harus dibuat, bersihkan meja, very detailed punya bersih, jangan ada habuk satu pun, botol soy sauce, botol garam, botol pepper, semua di lap sesatu. Cara nak lap tu pulak, kena ikut style dia. Apa yang kitaorang buat, semuanya ditegur, semuanya tak betul, lambat, salah. Dia tunjuk cara dia, sambil mulut dia tak habis-habis perli, sindir.

Bahasanya Ya rabbi, kesat gila. Kasar. Kalau ngkorang ingat aku kat sini bahasanya kasar, kuat mengutuk orang, Kelvin tu sepuluh kali ganda lagi dahsyat dari aku. Pot pet pot pet. Semua yang kitaorang buat, tak ada yang betulnya. Dalam hati aku kata, patutlah waiters yang lelama semuanya blah, siapa yang boleh tahan kalau gini perangainya. Itu baru kerja side works gitu tuh, belum lagi nak layan orang datang makan. Mungkin sebab dia Cina dari mainland China tuh, cara pembawakan dia, cara cakap dia, cara dia deal dengan kitaorang, itu yang berbeza sikit tuh. Cara diaorang kasar, ditengking-tengking jer. Mungkin bukan menengking bagi diaorang, tapi bagi aku Melayu, itu memang tengkingan.

Aku kata sama Ba'in,"Kok gini Juragan ni, kelmaren kok baik bangat, harini lain". "Too good to be true", Ba'in perli aku sambil senyum. Pundekk betul, dah kena sebijik. Hati aku rasa tak sedap jer, rasa takut jer, garang betul Kelvin tu dengan orang baru rupanya. Cuma masalahnya, lepas dia marah, dia buat-buat jokes pulak, biar kitaorang gelak. Sebab dia tengok kitaorang muka tension jer agaknya. Dengan aku, mana boleh buat gitu tuh, kan ker aku ni typical Melayu, simpan dalam hati woi bebenda gitu tuh.

Kitaorang bertiga waiters tu dikasi section masing-masing, Kamal di bahagian agak kebelakang, Ba'in di tengah dan aku disuruh take care meja-meja depan. Tak banyak,10 meja seorang, aku kena serve dan take care sepuluh meja aku tuh, jangan peduli meja lain kecuali they need help dan aku tak ada kerja lain, 
diaorang kena buat yang sama, meja diaorang. Tamu yang datang akan diselang selikan, first customer kasi aku, second customer kasi Ba'in, third customer kasi Kamal. Secara teori nyer lah. Praktikal nya lain, sebab kadang-kadang customers ada diaorang punya favorite spots memasing. Bila ada first customer, aku jadi gelabah, aku tak tahu nak buat apa, sedangkan diaorang dah ajar macamana nak greet, tanya customers. Diaorang gelak kat aku. 

Semakin lama semakin ramai yang datang, aku confused jadinya, meja aku ker meja diaorang. Aku biarkan jer. Kena marah. Tak apa, salah aku, marahlah. Tamu mintak itu ini, aku tak tahu pun makanan apa, banyaklah cekadak diaorang nih, tak cukup dengan makanan buffet tu, mintak special orders pulak. First customers blah, aku biarkan jer meja kotor pasal nak serve meja lain. Diaorang nak refill air diaorang. Kelvin panggil aku, patutunya suruh jer aku bersihkan meja tu, tapi dia siap dengan bersyarah lagi ngan aku kat dapur. Orang yang kerja di bahagian kitchen gelak jer kat aku. Diaorang tak tau dalam hati aku, aku menyumpah seranah diaorang. Aku bersihkan meja tu, sambil tu aku tengok jugak, tak ada pun tips. Macamana nih, Kamal kata, tips akan ditinggalkan di meja, kalau yang bayar guna credit card, Kelvin akan kasi. Tak ada. Diaorang tak kasi tips rupanya. Tak apalah, mungkin sebab aku tak layan diaorang, diaorang tak tahu aku orang baru, jadi itu yang tak ditinggalkan apa-apa tips tuh. 

Meja kedua, diaorang pun dah nak blah, Kelvin marah aku pasal lambat kasi bill sama diaorang, Mat Salleh tu dah beberapa kali cuba panggil aku tapi aku sibuk nak layan orang lain. Aku katalah, "Bear with me, I'm new here". "Oh you are? Take your time", Makcik tu cakap. Bila aku bersihkan meja tu, aku tengok ada duit 2 dollars. Thank God at least ada orang appreciate aku. Semangat aku jadinya bersihkan meja tu. Tak tahu aku berapa meja sebenarnya yang aku dapat served tengahari tu, meja yang depan sekali ada dua kali diguna,meja yang agak tersorok tu ada sekali jer.

Dah pukul 2 lebih, bila dah tak ada tamu, kitaorang disuruh bersih itu bersih ini, mop lantai, vacuum, bersih tandas, cuci cermin, bersih trays, memacamlah. Masa aku bersihkan tandas, aku keluarkan duit tips aku, aku kira. $9-75. Less than 10 dollars. This is freaking insane, kata aku dalam hati. Kalau aku kerja di warehouse, kerja kilang, kurang-kurangnya dah boleh dapat 30 dollars, 5 jam kerja.Ini cuma sembilan lebih aje. Rasa nak menangis aku dibuatnya. Aku tengok cermin, orang handsome mana boleh menangis. Otak aku dah fikir apa nak buat seterusnya. 

Sebab 3 orang yang kerja, jadi semuanya tu selesai agak cepat jugak, bolehlah kitaorang makan. Kelvin tidur kat kerusi yang disusun tiga , letih dia agaknya. Kamal bilang duit dia, Ba'in pun sama, aku tengok jer. Kamal dapat $27, Ba'in dapat $25. Bila diaorang tanya aku, aku kata aku dapat less than 10 bucks. Diaorang tak percaya, aku keluarkan duit aku. Diaorang gelak, sampai Kelvin tersedar. Kelvin tanyalah kenapa, Kamal cerita yang aku cuma dapat about 10 dollars tuh, aku terus aje makan, aku jeling Kelvin, dia diam jer tapi aku rasa kesian pulak tengok muka dia yang kesian kat aku tuh.

Pukul 5 lebih dah ada yang datang for dinner, aku dah tak ada semangat nak kerja, bukan profession aku lah. Aku tak tau di mana silapnya sampai teruk sangat jadinya. Dari sembilan setengah pagi dapat tak sampai sepuluh dollars. Sudahlah aku tak pandai nak layan tetamu yang datang makan sampai diaorang tak kasi tips, aku bosan jugak dengan Kelvin yang sentiasa memerhati aku. Lagi dia perli sebab aku tak dapat tips. Itu yang buat aku terbakar sangat tu tuh. Kan ker aku dah kata yang aku tak ada experience? Kan ker aku dah kata yang aku nak belajar? Janganlah dicompare aku dengan diaorang yang dah bertahun kerja jadi waiters. Tapi bila aku tengok yang Kamal dan Ba'in selalu jugak kena marah sebab buat mistakes yang kecil-kecil, aku jadi ada semangat balik. "Tapi dah bertahun jadi waiter, benda tu pun tak tahu", kata aku dalam hati. 

Semakin lama semakin ramai tamu yang datang, aku masih ada problem nak mengingat harga buffet, ada beza harga untuk lunch, dinner, harga untuk yang berumur 9 tahun ke bawah. Nak tulis bill pun masih tersangkut-sangkut, apatah lagi ada yang order dari menu. Entah apa nama jenis makanan tak tahu aku, tapi lebih kurang sama jer, Moo Goo Gai Pan, General Tso's Chicken, Kung Pao Chicken, memacam namanya. Aku tengok jer macamana Kamal dengan Ba'in kerja, tak adalah apa sangat cuma apa yang aku perasan, kalau customers dah blah, diaorang cepat-cepat bersihkan meja so next customer yang datang, ada meja. Aku pun buat gitu jugak, kekadang tu aku macam halau jer yang makan lelama tu, aku kasi bill cepat-cepat, aku ambil pinggan kotor cepat-cepat, jadi bila diaorang blah, senanglah aku nanti, bersihakan sesikit jer, atur pisau dengan garpu, sudah.

Ada meja yang ada tips, ada yang kosong jer, aku perasan yang kalau Mat Salleh makan, InsyaAllah ada tips, tapi kalau gagak atau Spanish, jangan haraplah. Apa yang aku respect dengan Kelvin, dia kenal semua pelanggan dia, dia tahu nama semua orang, dia ada jugak tahu minuman apa yang diaorang nak, makanan apa yang diaorang selalu pesan. Iyalah, restoran tu memang terkenal, yang datang tu semuanya pelanggan tetap, yang datang dua tiga kali seminggu. Bayar $5-99 dah boleh makan sebanyak mana. Lagi satu, Kelvin tu, semua orang dipanggil "friend", Hello my friend, What can I do for you, my friend?, How are you my friend? Itu yang orang suka makan kat situ tu, sebab layanan nyer memang bagus. Kelvin memang ramah, berceloteh memanjang (kalau tak sibuk) dengan tetamu, ada aja yang diceritanya, sampai meluat kitaorang dengar. Balik-balik cerita yang sama.

Kalau weekdays restoran tu tutup pukul 9, weekends tutup pukul 10, tapi hari tu tetamu masih tetap datang walaupun dah sepuluh lebih, kitaorang nak bersihkan semuanya tu terpaksa tunggu. Gila kerjanya kalau dah memalam gitu tuh sebab semuanya kena cepat dan semuanya kena buat betul-betul bersih, vacuum, bersihkan meja buffet, cermin, semuanya tu perlu bersih bersinar-sinar. Itu yang sampai dekat pukul 12 baru siap semuanya, by that time memasing dah macam tinggal nyawa ikan sebab letih. Bayangkanlah dari pukul 9-30, kerjanya berdiri, jalan, duduk pun waktu makan, waktu sembahyang, itupun tak sampai 10 minit. 

Sampai kat rumah, memasing kira duit tips. Kamal dapat $45, Ba'in $43. Aku? Aku dapat $49. Tak sangka, kan siang nya aku cuma ada 9 dollars lebih jer? Bengang jadinya Kamal bila dia dapat tahu dia kalah dengan orang yang baru pertama kali jadi waiter. Aku sampai nak rabak mulut sengeh nyer, dalam hati aku kata, "itulah, tadi gelakkan aku, itu yang aku nak buktikan yang aku boleh buat lebih baik dari lu". Terus bersemangat aku nak tunggu besoknya. Aku fikir, apa kurangnya aku? Aku punya English jauh lebih baik dari diaorang punya English. Aku punya pembawakan jauh lebih "diboleh bawak". Aku sembang dengan cutomers pun laju jer. Aku punya jokes pun class jugak. Aku ada rupa gak, diaorang tu harap rambut jer licin, yang lain tu berkarat jer. Aku berkarat jugak tapi aku tahu where and when to gilap supaya tak terserlah kekaratan aku. But most importantly, aku orang Malaysia, mana boleh orang Malaysia kalah ngan orang Indo kan? Malaysia Boleh! 

Besoknya aku pulun, Kelvin pot pet pot pet aku dengar jer, kengkadang jer aku jawab, memang aku ni jenis melawan kalau ada good reasons, kalau aku rasa aku betul (kalau aku salah pun aku lawan jugak kengkadang tu, saja nak kasi dia tahu what kind of person aku nih). Aku bisik sama Ba'in, aku kata, "Juragan ni banci lah aku kira, asyik mengomel aja". 

"Bener, persis banci. Aku mahu kabur ajalah, aku ngak betah disini lah", jawab Ba'in. "Kalo kamu mahu kabur, kabarin aku sih, kita kabur bareng", aku jawab gitu.(Translation: Kalau kau nak lari, cakap sama aku, kita lari sama-sama)  Aku nak kata bodek tak lah, tapi everytime aku buat something, lepas aku serve tetamu, kalau Kelvin ada tengok aku, aku akan tanya, "How am I doing?" "You are doing good, my friend", sengih Kelvin. "Did I do that right?", kengkadang aku tanya gitu. "That's good, my friend", itu ajalah dia tahu, my friend, my friend. Tengahari tu masa dah tak ada orang, Kelvin panggil aku sama Ba'in, dia tanya kitaorang, dah ready ke for the weekend sebab weekend sibuk biasanya. Aku kata aku belum ready, banyak yang aku perlu belajar. Kelvin tanya aku, tau tak cara nak tatang tray minuman. Aku kata aku tak confident lah, aku rather bawak 2 gelas daripada taruk semua minuman kat tray, nanti jatuh, malu. Dia kata aku perlu belajar nak balance kan tray, so that aku tak buang masa nak buat a few trips to the kitchen.

Dia suruh aku ambil tray, ambil 6 biji gelas yang ditaruk air, dia suruh aku cuba praktis. Masa tu ada Bob, supplier barang makanan kat restoran tu, tengah makan kat meja sebelah. Dia gelak jer, aku malu gak kat Mat Salleh sekor tuh tapi nak buat macamana. Kelvin suruh Ba'in cuba serve bawak tray tu, Kelvin jadi guest kononnya. Selamba jer Ba'in bawak tray tu, iyalah, orang ada eperience. Turn aku, gelabah jer, menggeletar jer aku. Siul, berat jugak tray tuh, aku pagang dua belah tangan, lepas tu aku tahan dengan dada, nak kasi tak jatuh. Kelvin geleng kepala, salah cara aku, kata dia. Kamal sama Ba'in gelak kat aku. Aku gelak gak, saja nak tutup malu. Kelvin tunjuk cara nak pegang tray tu, jari yang kat bawah tu kena dilentikkan, guna satu tangan jer. Pundekk ayam betul, nak pegang tray pun ada teknik nyer.

Aku cuba lagi, ok, aku taruk gelas kat meja, ok, gelas kedua, ok. Gelas ketiga, kena bongkokkan badan sikit sebab gelas tu kena taruk jauh sikit, Kelvin tak kasi aku banyak bergerak, dia suruh aku stand kat one spot jer masa nak serve. Gelas ke empat, ok. Condong dah gelas 2 bijik kat tray tuh, puas aku gerakkan tangan aku nak balancekan tray tu, rasa nak jatuh. Gelas kelima sama keenam aku taruk jer sebab rasa nak jatuh sangat dah tray tuh. Kelvin kata, bagus, tapi masih ada yang perlu diimprove. Dia suruh buat lagi sekali. Ok, ada confident sesikit dah. Sampai gelas keempat, aku sempat pegang tray tu pasal nyaris jatuh. Dia suruh buat lagi sekali. Kamal sama Ba'in pun kasi support, argh, menyibuklah diaorang nih. Gelas pertama, kedua, ok jer. Aku bongkok sikit sebab nak taruk gelas ketiga. Praakkkkkkkkk............tray aku jatuh, jatuh atas meja, tumpah semuanya, bertaburan gelas kat meja dan lantai, basah seluar Kelvin, walaupun dia sempat bangun. "Padan muka, rasa ko", kata aku dalam hati sambil aku mintak maaf. Terus aku bersihkan meja, Kamal, Ba'in, Bob, diaorang tengok jer.

Kelvin terus ke dapur bersihkan seluar dia, bojot basahnya, untung tap water jer, kalau air manis tu, asyik kena garu telur jer lah di hari tu tuh. Sambil bersihkan meja tu, aku fikir, that's it, sure aku kena fire lepas nih, lantaklah, kata aku dalam hati. Terbayang yang aku naik bas balik ke NYC, balik ke Boston. Apalah nasib aku. Bila Kelvin datang balik, aku dah suspen jer, tunggu jer dia akan suruh aku pack barang. Aku mintak maaf sekali lagi. Dia kata, "That's ok, as long as you want to learn, that's ok". Aku kata, "Well, you can fire me now, I'm new at this, told ya I have no experience whatsoever", aku cakap macam tu. "That's ok, you keep practicing", dia jawab. Deep down, aku tahu aku ada hutang sama Kelvin. Ya Tuhan, tunjukkanlah aku macamana cara nak bayar hutang aku tuh.

Masa tamu makan, masa kurang sibuk, Kamal sama Ba'in berdiri jer tengok orang makan, buat lawak, cakap kuat pulak tu, aku pun praktis lah bawak tray ada minuman. Kelvin ada tengok, aku buat macam tak nampak jer, kengkadang jer aku buat-buat gelak, aku kutuk aku pasal benda macam tu pun tak reti. "Keep on trying", Kelvin kata. "I know i can do this, it's just a matter of time", confident jer aku jawab. Kecerewatan Kelvin makin menjadi-jadi pulak malam tu, waktu kitaorang membersihkan buffet table tuh, waktu aku mop lantai, dia marah-marah. Aku, bila dia marah tuh, aku geleng-geleng kepala jer. Kelvin terperasan agaknya. Dia panggil aku, dia kata, "Don't shake your head, you don't know how much I've spent on this restaurant". Pulak! 

Aku geleng kepala tu bukan sebab tu lah, aku geleng kepala tu sebab ko cerewet sangat, bukannya aku tak pernah mop lantai, dah berapa kali dah aku mop lantai situ tuh, what different does it make, cara aku pegang mop dengan cara ko pegang mop, as long as lantai tu bersih, sudah. Yang ko beria-ia sangat sampai cara aku pegang mop pun ko nak komen, apasal nyer? Ko tak ader benda lain nak fikir dah ker? Nak cari salah orang jer. Itu yang aku geleng kepala tuh. Aku tau lah ini restoran ko, aku tau lah ko dah banyak belanjakan duit untuk restoran ko nih, tapi kalau gitu cara ko treat ko punya pekerja, aku tak respect ko. Macam aku jugak, ko kena banyak belajar. Ko kena belajar jadi Boss yang baik, Boss yang ada perikemanusiaan. Bukan aku nak tunjuk pandai, tapi ko tak tahu ker, ko tak perasan ker yang selama ini dah berpuluh waiters yang kerja sini nih, semuanya blah gitu jer, tak dan seminggu dua. Sure ada yang tak betul nyer ngan ko nih. 

Too bad dia tak tahu what was on my mind masa tu tuh. 

Biasalah, first thing yang kitaorang buat bila sampai rumah, kira tips. Lebih kurang jer yang masing-masing dapat, dalam lingkungan 60-70 dollars. Not bad, sebab tiga orang pun boleh dapat sebanyak itu setiap orang. Restoran pun kecil jugak, ada 45 meja, 30 meja aje yang open, yang 15 lagi tu kat bilik yang ada sun-roof, hanya buka kalau betul-betul sibuk, Sundays for example. Kamal jeles jer dengan aku sebab dalam aku yang selalu sangat kata aku tak pandai apa-apa, aku boleh dapat tips lebih kurang sama dengan dia. Dia jadi agak mellow jugaklah lepas tu, dia tak adalah kutuk aku bebanyak sangat, infact dia kata, kalau macam ni, aku boleh jadi waiter yang bagus. Macamlah aku nak jadi waiter seumur hidup aku. Dia ada kata, "Kelmaren, gue lihat lu, ngeri gue". Aku tanya, kenapa? Dia kata, "Kelmaren lu kaget, lu panik, lu nggak bisa kerjaain segala, gue kira pasti gue yang harus bikinin semua kerjaan. Itu yang gue jadi ngeri tu" 

Pttttuuiiihhhhhh!!! Cepat sangat nak judge orang. Ha, tak pasal-pasal dah kena ludah, itu berjangkit dari perangai diaorang tu lah, meludah jer kerjanya, diaorang tak perasan ker yang ada tetamu tengah makan, buat selamba jer buang kahak, meludah.

Hari-hari seterusnya macam biasalah, dah tau dah apa yang akan dicakap sama Kelvin, masa nak mop lantai, dah boleh agak apa yang dia nak kata. Masa vacuum lantai pun sama. Dia ingat kitaorang ni bengapp sangat agaknya, sampai aku tak boleh percaya kengkadang tu yang kat dunia ni, ada jugak orang macam dia tuh. Cerewetnya mintak ampun. Aku sama Ba'in asyik discuss pasal nak blah aje, aku tengok Ba'in tu mecam tension jer, ada something else on his mind tapi aku tak tanya sangatlah. Dia ada kata yang dia tak suka kat situ, iyalah, masing-masing pun dah awal 30an, tapi dibuat macam bebudak aje oleh si Kelvin. Betul jugak tu, apa pasal orang Asia mentality nya macam tu tuh? Kalau kitaorang kerja di American restaurants, tak akan dibuat gitu, then again, kitaorang tak ada legal papers, jangan nak haraplah dapat kerja yang baik. So, hendak tak hendak, terpaksa terima apa yang ada. Bagus jugak tu, sebagai pengajaran untuk kitaorang, nanti bila dah senang, kitaorang akan tetap humble. Macam sekarang ni kan? 


Jumaat malam, restoran tu betul-betul pack, tetamu datang tak henti-henti, dari pukul 5 sampailah 11. Kelvin jerit sana jerit sini. Kitaorang dah tak fikir pasal tips dah, fikir nak serve orang makan jer, diaorang nak kasi tips ker tidak, lantaklah. Yang berbaris pun panjang, sampai ke luar restoran. Terkejar sana terkejar sini, memasing tu pulak banyaklah songehnya, nak itu, nak ini. Nak tambah air, nak wonton soup, nak chopstick, nak extra napkin, nak green onion, nak to-go cups, nak buat special orders, nak extra plate/dish, nak extra fortune cookies. Nak penampar? Geram sangat aku, masa sibuklah memasing nak itu nak ini, memasing nak attentions sebenarnya tuh. Tak payahlah, makan kat buffet restaurant yang harganya kurang dari 10 dollars, tak payahlah buat begitu. Bukannya aku ni bo-doh sangat. Banyak dah tempat aku dah pergi, banyak dah ragam orang yang aku jumpa, dah masak dah aku. Tak nak kasi tips kat aku pun tak apalah, bukannya aku ikhlas pun masa senyum kat ko tadi tuh, sajer jer. Tak tau lak yang ko terperasan, sampai ko tak ada pun tinggalkan tips untuk aku kan? Pandai gak ko mengajar aku kan? Calit sikit! Tak apalah, ko datang lain kali nanti, aku tak nak layan dah, gasak ko lah, bukannya restoran bapak aku pun.